Moneda din România care se cumpără cu mii de lei. Mulţi colecţionari o vânează: „O am de la bunicul meu”

de: Ștefan R. Apostol
10 07. 2023

În urmă cu 79 de ani, în perioada interbelică, Banca Națională a României emitea mai multe bancnote și monede, mare parte dintre ele având efigia Casei Regale a României și figura Regelui Mihai I imprimate. Printre aceste monede se numără una extrem de rară, iar azi este moneda din România care se cumpără cu mii de lei, pe care mulţi colecţionari o vânează.

Monede rare și valoroase

Să găsești o comoară ascunsă într-un sertar vechi al unei comode sau în pod este un lucru de vis. La fel este și să scotocești prin borcanele cu monede și să găsești una rară care valorează bani serioși.

Vezi și: Moneda rară din aur care se vinde pe o mică avere în România. Caut-o și tu prin sertare, s-ar putea să dai lovitura

Să te îmbogățești este o posibilitate îndepărtată pentru cei care au adunat o colecție considerabilă de monede valoroase, dar este posibil să găsești niște mărunțișuri care valorează mult mai mult decât te-ai aștepta.

Multe dintre monedele valoroase din lista de mai jos nu este probabil să se ascundă într-un pod al unei case, deoarece sunt extrem de rare, dar nici toate nu sunt super scumpe.

Vezi și: Cea mai rară monedă din România. Cât costă și unde poate fi admirată

Unele exemple mai recente monede din secolul XX pot fi relativ accesibile și este mai probabil ca acestea să fie ascunse într-un loc liniștit sau într-o cutie de valori de la banca părinților tăi.

Cele mai rare 3 monede din lume

Înainte de a te grăbi să cumperi aceste monede, dacă ai un milion de euro de rezervă care stă pe acolo pentru unele dintre ele, vei dori să te sfătuiești cu un expert colecționar de monede, un numismat, cum li se spune, pentru îndrumare.

  • Dolarul de argint din 1794: Au fost produse mai puțin de 1.800 de astfel de monede, iar un expert estimează că numărul de monede rămase este între 120 și 130, deci este destul de rar. Moneda a fost vândută la licitație pentru puțin peste 10 milioane de dolari în 2013.
  • Moneda Brasher Doubloon din 1787: La o vânzare din 2011, o versiune a dublonului cu semnătura EB a lui Brasher pe piept a fost vândută cu aproape 7,4 milioane de dolari. O vânzare privată din 2018 a unui alt doblon cu semnătura EB pe aripa păsării a ajuns la peste 5 milioane de dolari, potrivit Coin World. La o a treia licitație, în ianuarie 2021, un alt dublon Brasher a atins 9,36 milioane de dolari.
  • Centura Fugio din 1787: Ai putea cumpăra un cent Fugio pentru câteva sute de dolari, ceea ce îl face relativ accesibil pentru o monedă cu o istorie atât de interesantă. Monedele în stare mai bună pot ajunge la câteva mii de dolari și poate chiar la 10.000 de dolari, în timp ce variantele extrem de rare se pot vinde cu zeci de mii de dolari.

Vezi și: Moneda de 100 de lei care se vinde cu bani mulţi pe internet. E rară, colecţionarii o vânează

Care este moneda din România care se cumpără cu mii de lei

Dar, fiecare țară a avut și are partea leului, iar România în anii 40 avea să emită câteva monede și bancnote ce astăzi pot fi considerate rare, printre acestea și moneda din România care se cumpără cu mii de lei.

Vezi și: Moneda de 100 de lei care se vinde cu bani mulţi pe internet. E rară, colecţionarii o vânează

Un colecționar norocos a scos la vânzare o monedă rară emisă în 1944, la acel moment BNR luând decizia de a emite o serie de monede cu efigia Casei Regale a României și chipul Regelui Mihai I, fiind realizată din argint

În cazul nostru, colecționarul spune că „O am de la bunicul meu”, cerând pe nu mai puțin de 5.000 de lei, valoarea sa de vânzare fiind dată și de starea bună în care se află.

Vezi și: Moneda de 1.000 de lei care se dă cu aproape 20.000 de lei. Faci o mică avere peste noapte dacă o mai ai!

Așadar, dacă consideri că merită, poți încerca să o cumperi, sau mai există o altă variantă. S-ar putea să ai norocul să găsesști prin podul casei exact moneda din România care se cumpără cu mii de lei, și atunci poți face bani frumoși. Totul e să cauți!