Moneda comunistă de 5 lei se vinde cu o sumă fabuloasă pe OLX. O mai ai acasă?

de: Ștefan R. Apostol
30 09. 2023

Nostalgicii perioadei comuniste, indiferent de ce țară din Europa de Est am vorbi, au colecțiii întregi de astfel de bancnote și monede. Un astfel de colecționar, un român, a decis să scoată la licitație moneda comunistă de 5 lei care se vinde cu o sumă fabuloasă pe OLX.

Nostalgicii vând monede și bancnote din perioada comunistă

Fie că vorbim de colecționarii amatori din România, sau din alte state din fostul bloc comunist, în ultimii ani majoritatea dintre ei s-au decis să-și vândă colecțiile numismatice din acea perioadă.

Vezi și: Monedele care îți pot aduce 35.000 de dolari dacă le-ai adus cu tine din vacanțe. Caută-le repede prin casă!

La o simplă căutare pe internet, vei descoperi zeci, poate sute de astfel de monede și bancnote, scoase la licitații pe sume considerabile, deși în anumite cazuri aceste sume nu sunt justificate.

Cu toate astea, mulți reușesc să vândă aceste vestigii ale trecutului comunist, așa cum este și colecționarul nostru care propune spre vânzare moneda comunistă de 5 lei.

Moneda comunistă de 5 lei se vinde cu o sumă fabuloasă pe OLX

Deși ar putea părea ciudat, dar vânzarea acestei monede nu este la prima iterație. Un alt colecționar vindea prin luna august a acestui an aceeași monedă, dar acel proprietar cerea 4.000 de lei, deci o sumă fabuloasă.

Comparativ cu acel colecționar, cel despre care vorbim azi spune că vinde moneda comunistă de 5 lei, dar pentru suma de 3.500 de lei, cu 500 de lei mai puțin față de cea vândută în august.

Citește despre: Monedele pe care le poţi vinde cu o avere. Se dau cu mii de euro, din ce în ce mai mulţi le caută!

Anul emisie acestei monede este 1978, ca și în cazul celei menționate anterior, în cazul de față făcându-se această precizare. Ceea ce nu precizează noul vânzător este dacă prețul este sau nu negociabil.

Alte bacnote și monede comuniste scoase la vânzare

Așa cum precizam în introducere, genul acesta de monede și bancnote sunt vândute peste tot în fostele țări din blocul comunist, precum statele din fosta Iugoslavie, Slovenia, Macedonia, Muntenegru, Croatia și Serbia.

În cazul acestor state au fost scoase la licitație nu mai puțin de 417 bancnote din perioada comunistă, din diferite perioade.

Vezi și: Monedele din România care costă cât un apartament cu două camere. Sigur le ai și tu pe acasă. Te pot îmbogăți într-o secundă

Conform datelor, lictațiile au avut în în septembrie 2019, dar fără a se preciza care au fost sumele cerute la acel moment de cei care le scoteau la vânzare, licitația fiind una închisă publicului larg.

Deși, aparent, aceste colecții nu au aceeași valoarea ca cele rare de acum câteva secole, cu toate astea există potențiali clienți, colecționari numismatici, care sunt dispuși să ofere sume importante de bani pentru a avea în colecțiile lor bancnote și monede din perioada de tristă amintire a secolului trecut.