Momente cumplite pentru Ivan Patzaichin în ultimele luni din viață. Nu vorbea nici la telefon

de: Cătălina Burghelea
05 09. 2021

Ivan Patzaichin a murit. Duminică dimineață (n.r. 5 septembrie), familia și prietenii marelui sportiv au dat cumplita veste. După mai multe luni de suferință, cel mai mare canoist român s-a dus într-o lume mai bună, unde durere nu e, nici suspin. Cancerul de care suferea sportivul l-a chinuit foarte mult, în ultima vreme. Din cauza bolii sale, legendarul canoist ajunsese să se deplaseze cu ajutorul unui cadru metalic și refuza să vorbească la telefon.

Cum au fost ultimele luni de viață ale lui Ivan Patzaichin

După o lungă suferință, Ivan Patzaichin s-a stins la Spitalul Elias din Capitală, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă: cancer. Puțină lume știa prin ce chin trece marele campion român. Refuza să fie văzut în starea în care ajunsese din cauza bolii. Dorința lui cea mare era ca oamenii să-ș știe așa cum a fost, nu cum ajunsese.

În ultimele luni de viață, Patzaichin se deplasa cu ajutorul unui cadru metalic și refuza să vorbească la telefon. Cei care se interesau de starea lui de sănătate aflau de la fiica sa, Ivona Beatrice. Ea ținea telefonul mobil al marelui canoist, potrivit unor surse Playtech-Impact.

Multiplu campion olimpic, mondial şi european, Ivan Patzaichin urma să meargă să se trateze în străinătate, dar nu a mai ajuns. Deși a acceptat cu greu această variantă, acesta trebuia să plece în Turcia sau Israel.

Canoistul român a fentat moartea

Sportivul român, de etnie lipoveană, a fentat moartea, în urmă cu câteva luni. Atunci, medicii de la Spitalul Elias din București au reușit să-l stabilizeze.

Familia lui Ivan Patzaichin a transmis un mesaj scurt și tulburător, după ce s-a aflat că marele canoist s-a stins din viață: 

”Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”.

Vestea cumplită a fost confirmată și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Ivan Patzaichin

”E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos.

Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (9 de aur), a fost un OM dăruit și generos. Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să odihnească!”, a fost mesajul postat de COSR pe Facebook.

Retras din viața sportivă, Ivan Patzaichin a continuat să fie „activ”. Astfel, a înființat Asociația “Ivan Patzachin – Mila 23” și a pus bazele proiectului ”Rowmania” , o campanie națională de promovare a patrimoniului local.