‘Modificările pentru pensiile speciale se vor aplica peste 39 de ani’. Ce se întâmplă în acest moment
Noua lege, care își propune să modifice pensiile speciale, un suibect și-așa extrem de spinos, în opnia premierului aduce modificări de bun simț. Dar, conform cadrului legal, ”modificările pentru pensiile speciale se vor aplica peste 39 de ani”. Citește mai departe și află ce se întâmplă în acest moment cu pensiile speciale.
Noua lege a pensiilor speciale adoptată în Senat
Încă de la momentul asumării și semnării punctelor de reformă din PNRR, politicienii români au încercat să evite modificările aduse sistemului de pensii speciale.
Află și: Pensiile românilor pot crește și cu 30% în 2024. Care este noua formulă de calcul
De altfel, reforma pensiilor cerută de UE a dat mari bătăi de cap României, mai ales pe acest segment extrem de spinos.
Odată cu venirea la guvernare a PSD, ca prim partid în coaliție, și cu Marcel Ciolacu ca premier, au fost accelerate proiectele de lege care ar trebui să modifice aceste pensii.
O veste bună ar fi faptul că, ieri, în Senat, a fost adoptat proiectul de lege, iar Marcel Ciolacu declara că amendamentele aduse pensiilor speciale sunt ”corecte, legitime şi de bun simţ”:
”Urmează săptămâna viitoare să fie trecute prin Camera Deputaţilor. Am şi avut discuţia cu domnul preşedinte Simonis, ca şi urgenţă legislativă. Este posibil să fie din nou atacată.
(…) Trăim în democraţie şi într-un stat de drept. Din punctul meu de vedere, în acest moment, nu ar trebui să mai existe nicio problemă.
Toate modificările sunt unele corecte, legitime şi de bun simţ”, a declarat Marcel Ciolacu, după votul din Senat.
Află detalii despre: Marcel Ciolacu se bate cu pumnul în piept pentru păstrarea pensiilor speciale. Care este temerea sa cea mai mare
Opoziția nu este de acord și spune că ”modificările pentru pensiile speciale se vor aplica peste 39 de ani”
Noua lege adoptată în Senat în cursul zilei de miercuri, inevitabil, a adus și polemicile din plenul Parlamentului, iar politicienii aflați în opoziție au adus și argumentele lor în acest caz.
Printre cei mai vehemenți a fost și fostul ministru Cătălin Drulă, care de data asta a decis să-și prezinte argumentele pe marginea legii într-un text publicat tot ieri pe Facebook:
”12 miliarde de lei anual ne costă pensiile speciale. Asta, în timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să mărească taxele.
Ca să aibă ei în continuare bani de pensii speciale. Ce au făcut astăzi, prin votul de la Senat, ne arată că PSD și PNL nu s-au gândit nicio clipă la eliminarea pensiilor speciale.
Contează doar privilegiile lor și atât. Au decis că magistrații se vor pensiona la 60 de ani, dar nu mai devreme de 2062. Adică peste 39 de ani. Mai așteptăm o generație până încep să schimbe și ei ceva la pensiile speciale.”, scrie Cătălin Drulă.
Vezi și: Cât au crescut salariile parlamentarilor în 2023. Incredibil câți bani câștigă anual
Cătălin Drulă explică ce se întâmplă în acest moment cu pensiile speciale
Deși nu s-a dorit recunoașterea inechităților și a cheltuielilor masive cu pensiile speciale, mulți spun că problema cu pensiile speciale este că acestea nu se bazează pe principiul contributivității și sunt, din păcate, o povară pentru bugetul de stat.
Coaliția de guvernare PNL-PSD a promis că va face o reformă a pensiilor pentru a elimina inegalitățile, așa cum a cerut Comisia Europeană, care cere schimbări reale și radicale, argumentând că reforma nu se bazează pe principiul echității și nu aduce economii substanțiale la bugetul de stat.
Dar, în contextul noii legi trecute în Senat, același deputat USR Cătălin Drulă explică ce se întâmplă în acest moment cu pensiile speciale:
”Au mai decis că nu se elimină nicio pensie specială. 200.000 au fost în plată, 200.000 rămân.
Asta este marea „reformă” în stil PSD-PNL. Mai întâi și-au angajat răspunderea pe creșterea taxelor.
Acum au decis să nu taie nicio pensie specială. Un guvern mafiot.”, scrie deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.
Află detaliile: Câți bani plătește Statul pentru pensiile speciale din România. Suma este uluitoare
Conform unor date a CNPP, doar în septembrie 2023 au fost plătite 10.368 de pensii speciale, cu 22 mai multe decât luna trecută, iar cei mai mulți beneficiari de pensii speciale, respectiv 5.367 de persoane, sunt beneficiari ai legii privind statutul procurorilor și judecătorilor.