Modificare majoră în Codul Muncii 2021: ”Din salariat în sclav!” Milioane de români ar putea fi afectați

de: Ștefan R. Apostol
30 04. 2021

Codul Muncii 2021. Dreptul la muncă a fiecărui cetățean român este garantat prin Constituție. De-a lungul timpului, guverenele care au condus România au adus diferite modificări legii muncii. Unele au fost în beneficiul angajatului român, iar altele nu. Pe 28 aprilie 2021 Guvernul a aprobat două noi acte noromative care, în opinia sindicaliștilor, modifică drepturile cetățenilor și vor crea probleme majore. Biroul Național Sindical a reacționat imediat pe marginea acestor noi modificări.

Codul Muncii 2021. Guvernul Cîțu modifică Legea 53/2003

Până ieri, când s-au aprobat două noi acte normative, Codul Muncii prevedea obligativitatea transparenței în ceea ce privesc fișele de angajare pentru un cetățean român. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România era obligată ca până anul viitor să implementeze Directiva UE 2019/1152. Directiva aprobată de Parlamentul European făcea referire la transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană.

În tot acest context socio-profesional, Guvernul Cîțu aprobă noi acte normative care schimbă total Codul Muncii 2021. Cu alte cuvinte directivele europene nu vor fi aplicate, iar transparența de care aminteam anterior nu va mai exista. Mișcările sindicale din România au reacționat imediat pe această temă. Reprezentanții Biroul Național Sindical au emis un comunicat prin care declară:

„Într-un dispreţ suveran faţă de Constituţie cât şi faţă de statutul României de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul, cuprins de un delir legislativ, adoptă în şedinţa din 28 aprilie 2021 două acte normative care vor genera probleme uriaşe în materia relaţiilor de muncă şi vor afecta drepturile a milioane de lucrători.

În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr 53/2003- Codul Muncii (…), aceasta vine cu teza excluderii obligaţiei angajatorilor de a întocmi fişa postului şi regulamentul intern, stabilind posibilitatea acestora de a comunica verbal salariaţilor atribuţiile ce le revin.”, se spune în comunicatul emis de Biroul Național Sindical.

Biroul Național Sindical critică dur decizia Guvernului

Semnalul de alarmă tras de Biroul Național Sindical, după aprobarea celor două acte normative, face referire inclusiv la drepturile angajatului român. În comunicatul emis face referire și la directivele europene care ar fi trebuit implementate în România, referitoare la Codul Muncii 2021. Numai că, odată aprobate aceste două acte, directivele nu mai pot fi implementate corect până anul viitor.

Concret, prin noile modificări, angajatorul nu va mai fi obligat să scrie în fișa postului unui angajat salariul pe care acesta îl are. În același timp noile acte normative elimină posibilitatea inspecțiilor muncii, dar și imposbilitatea de a mai judeca corect, în instanță, dacă există un litigiu de muncă.

”Fişa postului ce ar fi trebuit să i se comunice în scris salariatului devine istorie. Odată cu dispariţia acesteia capacitatea Inspecţiei Muncii de a mai controla. Dar și a instanţelor de judecată de a se mai raporta la acest tip de înscris.

Odată cu dispariția fişei postului, se va schimba pentru milioane de cetăţeni statutul: din SALARIAT în SCLAV !”, se mai precizează în comunicatul emis de Biroul Național Sindical.

 

Categoriile de angajatori care pot fi excluşi

Conform noilor acte normative ce modifică Codul Muncii 2021, vor exista categorii sociale care vor fi excluse din aplicarea directivelor europene, mai spune BNS. Este vorba, în special, de microîntreprinderi care nu vor mai putea să-și îndeplinească îndatoririle față de angajat, conform normelor de până acum.

Noile acte aprobate de guvern elimină regulamentul intern prevăzut legea muncii. Prin acest regulament angajatorii nu mai au voie să scrie în fișele de post salariile angajatului. În opinia BNS este o încălcare a unor drepturi fundamentale.