Modele subiecte Titularizare 2022. Cum se desfășoară proba scrisă și la ce oră începe examenul de pe 13 iulie

de: Ionuț Vieru
11 07. 2022

Modele subiecte Titularizare 2022. Proba scrisă a examenului de titularizare de anul acesta va avea loc în cursul zilei de 13 iulie, miercuri, potrivit calendarului oficial. Iată tot ce trebuie să știi despre examenul de Titularizare de anul acesta.

Ce este Titularizarea?

Cu ajutorul examenului de Titularizare, proaspeții studenți se pot angaja într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza, candidații trebuie să obțină o notă minimă de 7 atât la examenul scris, cât si la inspecția de clasă a profilului postului, dar și să găsească un post titularizabil.

De asemenea, pentru a deveni suplinitor, ceea ce înseamnă că va fi angajat pe o perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minim nota 5, atât la examenul scris, cât și la inspecție, care se ține înainte de examenul scris.

Edupedu.ro a scris că rezultatele probelor practice și ale inspecțiilor speciale la clasă au fost afișate de către Ministerul Educației pe data de 5 iulie. Totodată, a fost actualizat recent site-ul Titularizare 2022 cu lista candidaților înscriși și la concurs.

În ultimele 3 luni, Ministerul Educației a mutat afișarea posturilor pe site-ul propriu și nu a mai folosit platforma gestionată de fosta SIVECO. Platforma a fost reactualizată pe data de 24 iunie.

La ce oră începe examenul de Titularizare 2022

Proba scrisă pentru examenul de Titularizare începe la ora 09:00, potrivit metodologiei concursului. Cu toate acestea, candidații trebuie să fie în sala de concurs cel mai devreme la orele 07:00 sau cel mai târziu la orele 08:00. Cei care nu sunt prezenți în sala de concurs înainte de a fi deschis plicul cu subiecte, nu pot susține proba scrisă.

De asemenea, în toate sălile de concurs sunt instalate camere audio-video de supraveghere. Potrivit procedurii, „pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, copiind formularea din subiectul primit”.

În sala de concurs, candidații nu pot avea asupra lor obiecte sau materiale precum: genţi, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Astfel de materiale interzise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de a intra în sala de examen. În cazul celor care dau examen pentru disciplinele latină sau greacă veche, candidații pot avea asupra lor dicționare.

După ce primesc subiectele, viitorii profesori au 4 ore la dispoziție pentru a le rezolva. Timpul poate fi depășit cu 1-2 ore, doar în cazul în care candidații au deficiențe grave.

Totodată, candidații au obligația de redacta lucrarea scrisă doar cu cerneală sau pix de culoare albastră. Desenele sau graficele se pot realiza cu un creion negru. Cerneala care se poate șterge este interzisă.

Potrivit procedurii, din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala, doar dacă predă lucrarea, subiectul, ciornele și semnează de predare.

Ce se întâmplă cu candidații care părăsesc sala de concurs

În cazuri excepționale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii de concurs, acesta va fi însoțit obligatoriu de unul dintre profesorii supraveghetori, până la revenirea în sala de concurs. Timpul alocat rezolvării subiectelor nu se prelungește în acest caz.

De asemenea, cei care renunță din propria inițiativă la concurs pot solicita anularea lucrării. Aceștia trebuie să dea o declarație și pot părăsi sala, însă după cel puțin două ore de la deschiderea plicului cu subiecte.

În cazul în care candidatul trebuie să părăsească sala din motive de sănătate, poate solicita anularea lucrării. În acest caz, se încheie un proces-verbal semnal de responsabilul de sală și profesorii asistenți. Candidații nu pot părăsi sala de concurs dacă au asupra lor foi tipizate, coduri de bare, ciorne sau subiecte de examen.

Când poate fi anulată o lucrare și cum se corectează o greșeală la examenul de Titularizare

Anularea unei lucrări este determinată de înscrierea numelui candidaților sau altor proprii care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează. De asemenea, se anulează lucrarea și în cazul altor semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise.

Președintele comisie din centrul de concurs poate anula lucrările în următoarele situații:

  • pe lucrarea scrisă nu este completată, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, identică cu cea înscrisă pe subiectul primit;
  • redactarea lucrării scrise nu respectă prevederile din procedură;
  • numerotarea paginilor lucrării scrise nu respectă prevederile din procedură;
  • pe lucrările scrise se regăsesc semne distinctive vizibile constatate la preluarea lucrării.

De asemenea, în cazul unei greșeli, candidații trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. Schemele sau desenele se vor tăia cu o linie oblică. În caz contrar, dacă greșelile sunt corectate altfel, poate fi considerat semn distinctiv.

Candidații care sunt surprinși copiind sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Mai mult de atât, nu pot fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2022-2023.

Modele subiecte Titularizare 2022

Română – învățământ preșcolar Titularizare

Română – învățământ primar Titularizare

Limba și literatura română – Titularizare

Matematică – Modele subiecte Titularizare

Limba Engleză – Modele subiecte Titularizare

Limba Franceză – Modele subiecte Titularizare

Limba Germană – Modele subiecte Titularizare

Geografie – Modele subiecte Titularizare

Istorie – Modele subiecte Titularizare

Biologie – Modele subiecte Titularizare

Chimie Titularizare – Modele subiecte

Fizică Titularizare – Modele subiecte

Educație Fizică și Sport – Modele subiecte Titularizare

Informatică – Modele subiecte Titularizare

Psihologie – Modele subiecte Titularizare

Sociologie – Modele subiecte Titularizare

Filosofie – Modele subiecte Titularizare

Psihopedagogie – Modele subiecte Titularizare

Kinetoterapie – Modele subiecte Titularizare

Educația Muzicală – Modele subiecte Titularizare

Estetica și îngrijirea corpului – Modele subiecte Titularizare

Educație Tehnologică – Modele subiecte Titularizare

Economic, Administrativ, Poșta – Modele subiecte Titularizare

Mecanică Titularizare – Modele subiecte Titularizare

Religie Ortodoxă – Modele subiecte Titularizare