Modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională 2021. Cum arată anul acesta, de fapt

de: Ana Chivu
22 02. 2021

Elevii claselor a VIII-a urmează să aibă emoții uriașe pentru unul din cele mai importante examene din viața lor. Iată câteva modele de subiecte pentru Evaluarea Națională de anul acesta. Cum vor arăta?

Evaluare Națională 2021: modele de subiecte

Au fost publicat testele model pentru Bacalaureat și Evaluare Națională 2021! Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor putea să-și facă „antrenamentul” cu ajutorul subiectelor model pentru disciplinele: limba română, matematică, chimie, fizică, anatomie, biologie, fizică, informatică, logică, geografie, psihologie, economie, filosofie, sociologie, istorie.

  • Testele pot fi accesate AICI.

Elevii din clasa VIII-a urmează să susțină în vară examene la Limba și literatura română, Limba maternă și Matematică. Înainte de asta, Ministerul Educației i-a anunțat că vor susține o simulare după următorul program:

-29 martie 2021: Limba şi literatura română
-30 martie 2021: Matematică
-31 martie 2021: Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

  • Modele de subiecte pot fi găsite AICI.

Detalii

„Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, edu.ro.

Școlile s-au redeschis pe data de 8 februarie

Reînceperea instituțiilor prin scenariul hibrid a fost unul din scenariile prin care elevii ar fi trebuit să învețe în contextul pandemic. Acesta prevedea ca o parte din elevi să meargă la școală, iar cealaltă parte să urmeze școala online cu care mulți s-au obișnuit deja. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării, declara la scurt timp de ce a renunțat la scenariul hibrid.

„Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (…) Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător.

Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educației, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri. Ministerul Educației a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate”, a evidenţiat ministru Cîmpeanu.