Model de cerere pentru tichetele educaționale de 500 de lei. Unde și până când se pot trimite solicitările

de: Anca Lupescu
19 10. 2023

Elevii care provin din familii vulnerabile sunt ajutați de către stat să se înnoiască pentru școală. Mai exact, 400.000 de elevii provenind din familii vulnerabili pot depune cereri pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea de rechizite și haine. Cum arată un model de cerere pentru tichetele educaționale de 500 de lei, unde se depun și care este termenul limită? 

Tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite și haine

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în Monitorul Oficial modelul de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei pentru elevii care vin din familii vulnerabile.

Tichetele vor fi folosite pentru ca elevii să își achiziționeze haine și rechizite. Există și câteva condiții pentru ca aceste tichete să fie acordate.

Citește și: Ce vouchere primesc elevii și în vacanță. Când vor intra banii, de fapt

Tichetele educaționale se obțin doar de către elevii unde venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1.500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial.

Măsura acordării tichetelor educaționale a fost aprobată pe 12 octombrie 2023.

”Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preșcolari și elevi dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Astfel, se continuă sprijinul acordat în anii trecuți din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul școlar și scăderea ratei de școlarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creșterea riscului de sărăcie.

Vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educațional în valoare de 500 de lei/copil, într-o tranșă unică, în următorii patru ani școlari.

Vezi și: Mesaj trist pentru elevii și profesorii din România cu ocazia Zilei Internaționale a Educației: „Statul a eșuat și de data aceasta”

Conform estimărilor, 410.000 copii provenind din medii dezavantajate vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar, pentru achiziționarea de rechizite și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ din subordine, va primi și centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educațional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și Inspectoratul General pentru Imigrări),  precum și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, au scris reprezentanții Ministerului Educației.

Model de cerere  pentru tichetele educaționale de 500 de lei

Măsurile de sprijin educațional vin în ajutorul copiilor din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului acordat copiilor din familiile defavorizate, pentru elevii din ciclul primar și gimnazial care sunt înscriși la școli de stat și îndeplinesc criteriile de venit stabilite în cadrul programului național de rechizite școlare. 

Vezi și: Părinţii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru meditaţiile copiilor. Care e cea mai bine plătită materie şcolară

Cererile se depun la școala de care aparține fiecare elev până la data de 27 octombrie 2023. Iată cum arată modelul de cerere. 

După ce se confirmă faptul că elevii sunt eligibili și se verifică datele de identificare, grădinițele și școlile distribuie cardurile, dar și informațiile privind magazinele de unde se pot cumpăra haine și rechizite. Cardurile cu cei 500 de lei se folosesc doar pentru a cumpăra rechizite și haine.

Vezi aici: Model de cerere pentru tichetele educaționale de 500 de lei

Banii nu pot fi retrași de la bancomat și nici nu permit preschimbarea în numerar. De asemenea, ele pot fi utilizate doar pe teritoriul României.