Moartea violentă a lui Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor. Cum a fost executată

Moartea violentă a lui Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor. Cum a fost executată
Moartea violentă a lui Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor. Cum a fost executată

Margaretha Geertruida Zelle, cea cunoscută ca Mata Hari, a fost o celebră dansatoare exotică olandeză. Ea a fost considerată cea mai mare spioană a timpurilor. De asemenea, aceasta a avut parte de o moarte violentă, după ce a fost condamnată de spionaj.

Moartea violentă a lui Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor

De menționat este că ea a fost agent dublu secret și a spionat atât serviciul Franței, cât și pe cel al Germaniei, în Primul Război Mondial. Ea a fost fiica unui om de afaceri prosper și s-a remarcat prin inteligență, primind și educație aleasă în școli bune. La vârsta de 18 ani, aceasta s-a căsătrit cu un ofițer olandez de origine engleză, însă mariajul lor nu a durat foarte mult. Apoi, a plecat la Paris, alegând să danseze în baruri ca să-și câștige existența. În vremea Primului Război Mondial, aceasta a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german, fapt pentru care a fost remunerată cu sume frumușele. Atunci, ea a început să-și folosească numele de Mata Hari. În anul 1915, la vârsta de 39 de ani, aceasta a fost arestată și condamnată la Paris pentru spionaj. Dar ea și-a pus calitățile la bătaie pentru a fi iertată, în schimbul angajarii ca spioană în serviciul Franței. Însă Mata Hari a continuat să-și ofere serviciile și pentru germani, iar vreme de doi ani a fost dublă spioană. Dar francezii au arestat-o din nou pe 13 fenruarie 1917, la Paris, iar pe data de 25 iulie, ea a fost condamnată la moarte prin împușcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldați francezi.

A fost executată în fața a 12 soldați

De menționat este că Mata Hari a fost executată pe 15 octombrie 1917, în faţa unui pluton format din 12 soldaţi. Aceasta a refuzat să poarte banderola neagră la ochi. Conform altor surse, în faţa plutonului de execuţie, Mata Hari şi-a dat jos haina şi a rămas goală.

Conform lui Henry Weles, corespondentul International News Service, sub haina cea lungă, cu blană mare la guler, Mata Hari purta un kimono de mătase, iar pe cap, aceasta avea o pălărie mare, neagră.

„Mata Hari a căzut. Nu a murit cum ne-au obişnuit actorii şi starurile de cinema când joacă oameni împuşcaţi. Nu şi-a ridicat mâinile spre cer şi nu s-a aruncat înainte şi înapoi. În schimb, a părut că se prăbuşeşte. Încet, inertă, s-a pus pe genunchi, cu capul mereu ridicat şi fără vreo schimbare a expresiei de pe faţă. Pentru o fracţiune de secundă, părea că se clatină acolo, pe genunchi, privind direct la cei care i-au luat viaţa. Apoi a căzut pe spate, frângîndu-se de la mijloc, cu picioarele sub ea. A rămas acolo, nemişcată, cu faţa spre cer”, a povestit Henry Weles, conform adevarul.ro. Weles a mai notat că un alt ofiţer, pentru a se asigura că spioana este cu adevărat moartă, i-a mai tras un glonţ în tâmpla stângă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI