Mită de aproape un milion euro în România pentru măști?! DNA a deschis procesul

Mită de aproape un milion euro în România pentru măști?! DNA a deschis procesul
Mită de aproape un milion euro în România pentru măști?! DNA a deschis procesul

În plină criză datorată noului coronavirus, COVID-19, un scandal de proporții iese la iveală, vorbim aici de corupție și mită la nivel înalt, în cadrul unor companii ale statului român.

Mită de aproape un milion euro în România pentru măști

Noul scandal de corupție făcut public de procurorii DNA are în vizor una din companiile de stat, UNIFARM SA, mai exact pe actualul director al companiei, care are antecedente, în persoana lui Adrian Ionel Eugen. Acesta este acuzat de procurorii DNA, în urma unei anchete, că ar fi pretins mită, în valoare de 760.000 de euro. Banii ceruți de acesta ar fi fost pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19.

Procurorii spun că este vorba de 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale. Evenimentul ar fi avut loc la începutul lunii martie. În ancheta demarată de DNA se specifică faptul că respectivele echipamente livrate erau neconforme. În contextul acestor informații Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a cerut de urgență întrunirea Consiliului de Administrație pentru a lua anumite decizii ce se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție.

„În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).”, se spune în comunicatul DNA.

DNA a deschis procesul în cazul directorului UNIFARM SA

În același comunicat, procurorii DNA vorbesc despre contractul încheiat de inculpat, Adrian Ionel Eugen, cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020. DNA a constatat că ”s-au încălcat dispozițiile prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.”

”Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Mită de aproape un milion euro în România pentru măști?! DNA a deschis procesul
Mită de aproape un milion euro în România pentru măști?! DNA a deschis procesul

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.”, se mai precizează în comunicatul dat de procurorii DNA.

În urma acestui rechizitoriu DNA a emis pe numele directorului UNIFARM SA un mandat de arestare sub acuzația de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI