Misterul vechi de peste 30 de ani. S-a aflat cine l-a omorât, de fapt, pe politician
Procurorii suedezi au anunțat că au stabilit cine este asasinul premierului Olof Palme, care a fost împușcat în plină stradă în anul 1986, punând capăt astfel unui mister vechi de 34 de ani, a relatat BBC.
Palme a fost împușcat în spate
Anchetatorii au spus că asasinul este Stig Engstorm, cunoscut și ca ”Omul Skandia”, care s-a sinucis în anul 2000. Așadar, ancheta privind moartea lui Palme va închisă în sfârșit, a precizat procurorul șef Krister Petersson.
Palme a fost împușcat în spate în Stockholm în timp ce mergea spre casă împreună cu soția sa, Lisbet. Cei doi se întorceau de la cinematograf, iar Palme le dăduse liber oamenilor din echipa de securitate care îl proteja. Asasinatul a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș și aproximativ 20 de martori au menționat că au văzut un bărbat înalt trage câteva focuri, iar apoi fuge de la locul faptei.
Prima condamnare
Atunci, mii de oameni au fost audiați după acest asasinat. Inițial, fusese condamnat un hoț de buzunare, pe care Lisbet Palme îl identificase, însă verdictul a fost apel deoarece nu a fost găsit un mobil al crimei și nici arma cu care a fost comis asasinatul.
Stig Engstrom, identificat acum ca adevăratul asasin, a devenit cunoscut sub numele de ”Omul Skandia”, întrucât lucrase pentru compabua de asigurări Skandia. În seara crimei, muncise până târziu la sediul firmei, în apropiere de locul crimei.
Inițial, Engstrom a fost considerat martor al asasinatului. Acesta a fost indentificat pentru prima oară drept suspect de jurnalistul Thomas Petterson, iar Poliția a început să-l investigheze pe acesta la 18 ani după sinuciderea sa, în 2000. S-a sugerat că Engstrom l-a ucis pe Palme din cauza orientării de stânga a fostului premier.
Engstrom i-a mințit pe polițiști cu privire la momentele de după crimă, precizând că chiar a încercat să-l resusciteze pe Palme. Ulterior, s-a aflat faptul că el era antrenat pentru folosirea armelor de foc.
Fosta soție a lui Stig Engstrom a declarat pentru ziarul Expressen în anul 2018 că a fost chestionată de către polițiști în 2017. La vremea aceea, femeia a afirmat că suspiciune asupra lui nu are bază.
„El era prea laș. Nu ar fi făcut rău nici unei muște”, a menționat ea.
Ce teorii s-au vehiculat de-a lungul anilor
Moartea lui Palme a dat naștere la multe teorii, cu atât mai mult cu cât nu s-a aflat timp de peste 30 de ani cine l-a ucis. Acesta a condus Partidul social-democrat din Suedia și și-a atras furia mai multor oameni de afaceri din cauza reformelor pe care le-a aplicat. Pe plan extern, a criticat invadarea Cehoslovaciei de către sovietici ân 1968 și războiul din Vietnam, ca și regimu, de apartheid din Africa de Sud.
Printre teoriile vehiculate de-a lungul anilor, s-a spus că Palme a fost asasinat pentru că s-aa ridicat împotriva apartheidului și a finanțat Congresul național african (ANC). Poliția suedeză a investigat și pista aceasta în 1996.
Altă teorie a fost aceea că Palme descoperise că o firmă suedeză de armament ar fi dat mită pentru un contract în India. De asemenea, a fost vehiculată și teoria că a fost ucis pentru că declarase gruparea militară kurdă PKK drept organizație teroristă. Lisbet Palme a murit în 2018, fără a ști clar cine i-a ucis soțul.