Misterul vasului Mary Celeste. Povestea, nedeslușită nici astăzi

Misterul vasului Mary Celeste

7 noiembrie 1872 – Nava Mary Celeste își începea drumul pe mare din Staten Island, New Yok, SUA, cu destinația Genova. Cum sună povestea?

Misterul vasului Mary Celeste

Mary Celeste pleca, în data de 7 noiembrie 1872, din Staten Island, New York, SUA, cu destinația Genova și cu o încărcătură de 1.700 barili de alcool denaturat, în valoare de circa 35.000 de dolari, în timp ce vasul în sine costa 14.000 de dolari. La bord se aflau zece oameni: căpitanul Benjamin Spooner Briggs, soția lui, Sarah, fiica acestora de doi ani, Sophia Matilda, și încă șapte marinari.

În timp ce vasul își ridica pânzele, o brigantină care transporta petrol, Dei Gratia, se pregătea să plece și ea din New York până în Gibraltar. Când vasul numit anterior se afla la jumătatea distanței dintre insulele Azore și coasta Portugaliei, căpitanul Morehouse observă că la circa 10 kilometri distanță un vas taie valurile. Când cele două brigantine s-au apropiat la o distanță de 300 de yarzi, Morehouse a realizat că vasul de lângă este fantomă.

Misterul vasului Mary Celeste. Povestea, nedeslușită nici astăzi
Echipajul navei Mary Celeste?

Atunci, Morehouse își trimite secundul, pe Oliver Deveau, alături de câțiva marinari, la bordul lui Mary Celeste. Cala era inundată, pânzele erau parțial sfâșiate de vânt, dar, în rest, nava se afla într-o condiție bună. Ultima intrare din jurnalul de bord era din data de 25 noiembrie, iar poziția indica 37°01’N, 25°01’W, la aproximativ 740 de kilometri de locul în care se afla acum.

Misterul vasului Mary Celeste. Povestea, nedeslușită nici astăzi
Mary Celeste avea destinația Genova

Morehouse hotărăște să o conducă pe Mary Celeste în portul Gibraltar. De menționat este că legea maritimă de la acea vreme prevedea ca cel care va returna o corabie abandonată să primească un procent baban din valoarea totală a vasului, plus încărcătura transportată. Soarta pare că i-a surâs când i-a scos în cale lui Morehouse pe Mary Celeste.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI