Misterul Babelor de la Ulmet. Ce puteri miraculoase spun românii din Buzău că au aceste pietre
Undeva în inima României, natura a creat un adevărat miracol. Localnicii sunt convinși că Babele de la Ulmet au puteri fantastice. Ce explicații au specialiștii pentru apariția formațiunilor ce atrag mii de oameni, annual.
Babele de Ulmet. „Pietrele” cu puteri miraculoase din Buzău
La doar 44 de kilometri de Buzău – un drum de nici 40 de minute, cu mașina – , un sătuc mic ascunde un secret mare! La Ulmet, în comuna Bozioru, există câteva formațiuni geologice foarte rare, despre care localnicii spun că au puteri tămăduitoare. Babele de a Ulmet, sau „pietrele vii”, sunt subiect al multor legende în zonă. Forma lor ciudată– cilindrică sau sferică – a fost asemănată de unii unor farfurii zburătoare.
Mai mult, oamenii susțin că una dintre aceste formațiuni s-ar fi mișcat din locul în care era fixate. Peste noapte, iarba de sub ea s-ar fi regenerat, ascunzând perfect urma mutării dintr-un loc în altul al acesteia.Mai mult, se spune că Babele de la Ulmet au puteri vindecătoare, ele alungând supărarea și durerea, printr-o simplă atingere.
Ce sunt, de fapt, Babele de la Ulmet
Cu toate că sunt o apariție spectaculoasă în relieful munților Buzău, Babele de la Ulmet sunt, de fapt, forme de microrelief ce se dezvoltă în straturile de nisip. Fenomenul este provocat de apele subterane calcaroase, ce le spală și sedimentează, în timp, explică specialişti din domeniul geologiei şi mineralogiei. Dacă ar fi să comparăm principiul ce le formează, trovanții se aseamănă din multe puncte vedere perlelor.
Acest proces bizar de formare împinge creșterea trovanților din inima pământului spre suprafață. De aici a apărut și numele de „pietre vii”. În România, printre cele mai întinse platforme de trovanţi se găsesc în judeţul Buzău, pe crestele care înconjoară mica localitate Ulmet.
România nu este singurul loc în care se găsesc „pietrele vii”. Trovanții, fascinanți în lumea întreagă
Trovanții sunt, fără doar și poate, una dintre cele mai spectaculoase „invenții” ale naturii. În ciuda faptului că nu se aseamănă întrei ei, având mărime, culoare, formă și chiar consistență diferită, pot fi recunoscuți cu ușurință și de un ochi neantrenat în domeniul geologiei.
În Parcul Național Theodore Roosevelt, din Dakota de Nord, SUA, formațiunile sunt sunt sferice și roșii, datorită cantității mare de fier din compoziție. La cei trei metri, sunt pitice, în comparație cu cele din depresiunea Faiyum, Egipt, care ajung până la nouă metri. „Pietrele vii” se mai găsesc și în alte țări, precum Africa de Sud, China, Australia, Mexic, Argentina, Peru, Rusia, Kazahstan.