„Mirror Line”, orașul futurist pe care Arabia Saudită vrea să îl construiască. Imaginile din interior sunt senzaționale FOTO

de: Ștefan R. Apostol
25 07. 2022

„Mirror Line”, orașul futurist pe care Arabia Saudită vrea să îl construiască! Arabia Saudită se pregătește să dezvolte terenuri în nord-vestul arid al regatului. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat ceva la fel de ambițios ca piramidele din Egipt. Construcția futuristă, cunoscută sub numele de „Mirror Line” ar costa 1 trilion de dolari. Arhitecții ambițiosului proiect spune că zgârienorii vor găzdui aproximativ 5 milioane de oameni.

„Mirror Line”, orașul futurist de 1 trilion de dolari

După ce Prințul saudit a cerut arhitecților să vină cu ceva ambițios, la fel ca celebrele piramide din Egipt, arhitecții au venit cu cel mai mare proiect gândit vreodată. „Mirror Lane” (n.r. Linia Oglinzilor), va fi un masiv complex de zgârienori al deșertului.

Construcția va fi lungă de 120.701 de kilometri și în valoare de 1 trilion de dolari. Arhitecții spun că ambițioasa construcție va fi mai înaltă decât Empire State Building și va găzdui până la cinci milioane de oameni.

Planificatorii urbaniști spun că este cea mai mare structură din lume. Este vorba de două clădiri înalte de până la 1.600 de metri, care se desfășoară paralel pe o distanță de 120.701 de kilometri în linie, traversând terenul de coastă, munte și deșert, conectate prin pasarele, potrivit sutelor de pagini de documente confidențiale de planificare care prezintă pentru prima dată în detaliu această idee, spune The Wallstreet Journal.

Proiectul, supranumit „Mirror Line” se bazează pe un anunț anterior al prințului Mohammed cu privire la planurile de a crea o comunitate liniară. Așa cum spuneam la început, se așteaptă să coste până la un trilion de dolari.

Un tren de mare viteză va trece pe sub clădirile cu oglinzi

Conform planurilor, legătura între cele două construcții se va face prin aceste trenuri de mare viteză. Pentru a-și hrăni locuitorii, proiectul prevede o agricultură verticală integrată în clădiri.

Pentru divertisment, „Mirror Line” prevede un stadion sportiv la o înălțime de până la 1.000 de metri deasupra solului. De asemenea, se va mândri cu un port de agrement pentru iahturi care se află sub un arc în cele două clădiri.

„Mirror Line” este unul din seria de proiecte de profil înalt care alcătuiesc Neom. Neom este o zonă de dezvoltare urbanistică, de mărimea statului Massachusetts.

Întreg proiectul a fost conceput de prințul Mohammed pentru a diversifica economia regatului de la dependența sa de petrol. Deținută de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, Neom dorește să atragă investiții străine și să creeze mii de noi locuri de muncă.

Însă a fost dificil până acum să stârnească un interes și bani străini semnificativi. Multe țări și companii occidentale au boicotat regatul și pe prințul Mohammed, conducătorul său de facto.

Motivul boicotului este situația drepturilor omului de la Riad, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți în 2018, mai spun cei de la The Wallstreet Journal.

Ambițiosul proiect are termen de finalizare în 2030

Dacă Arabia Saudită va reuși să îl construiască, structura nu va semăna cu nimic altceva în lume. Aceasta îi provoacă deja pe urbaniștii care o proiectează.

De exemplu, aceștia se confruntă cu un termen de finalizare în 2030, impus de planul național de transformare al prințului și trebuie să rezolve multe întrebări. În primul rând este vorba de modul de gestionare a migrației a milioane de păsări pe coridoarele pe care le va intersecta construcția în sine.

Un studiu de impact inițial, realizat în ianuarie 2021, spunea că dezvoltarea ar trebui să fie construită în etape. Estimările arătau că ar putea dura 50 de ani.

În document, angajații Neom și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că oamenii ar putea evita să locuiască într-un mediu înalt în urma pandemiei. Aceștia mai spun că dimensiunea uriașă a structurii ar putea modifica dinamica fluxului de apă subterană. În același timp, se mai arată în documente, ar restricționa mișcarea păsărilor și a altor animale.

Proiectul „Mirror Line” prezintă o provocare

Proiectele Mirror Line amintesc de epoca de avânt imobiliar de dinaintea crizei financiare globale din Dubai. Prințul Mohammed a lăudat Dubaiul pentru viteza și ambiția dezvoltării sale.

Emiratul a construit cel mai înalt turn din lume, cu o înălțime de 2.700 de metri. Tot în Dubai s-a construit o insulă de vile și apartamente în formă de palmier și un arhipelag construit pentru a semăna cu harta lumii.

La fel ca în Dubai, nu toate dezvoltările planificate în Arabia Saudită vor fi neapărat finalizate. În timpul ultimului boom petrolier, Arabia Saudită a planificat cel mai înalt zgârie-nori din lume, pus ulterior în așteptare. Neom a trecut deja prin cicluri de planuri generale și un exod al angajaților străini frustrați de ritmul de dezvoltare și de cultura de management.

„Mirror Line” este proiectat de biroul american Morphosis Architects, fondat de Thom Mayne. Americanul este un laureat al Premiului Pritzker pentru Arhitectură.

Conform acestuia, proiectul implică cel puțin alți nouă consultanți în domeniul proiectării și ingineriei, inclusiv WSP Global din Montreal și Thornton Tomasetti din New York, printre alții.

Aceștia propun construirea în etape prin crearea unor structuri de 2.600 de metri lungime care se vor conecta de-a lungul unei linii, cu înălțimi variabile de până la 1.600 de metri, mai înalte decât Empire State Building.

Dacă va fi complet finalizată, proiectul va porni din Golful Aqaba și va traversa un lanț muntos care se întinde de-a lungul coastei. Aceasta va continua spre est, trecând printr-o stațiune montană și un complex care găzduiește guvernul Arabiei Saudite. Totul va culmina cu legătura cu o linie „aerotropolă” în câmpiile deșertice, conform documentelor de planificare.

„Mirror Line este un proiect care reprezintă o revoluție”

Întregul plan liniar de 168,981 km este cunoscut sub numele de The Line (n.r. Linia). Este un concept care îi interesează pe planificatorii urbani de mai bine de un secol.

În 1882, arhitectul spaniol Arturo Soria y Mata a propus construirea unei dezvoltări urbane. Proiectul avea să devină sursă de inspirație pentru celebrul cartier „Ciudad Lineal” din Madrid.

Prințul Mohammed și-a dezvăluit pentru prima dată ideea unui oraș liniar, fără mașini și cu poluare zero, în ianuarie 2021. Într-un videoclip, el a încadrat ideea ca fiind o evoluție a realizărilor umane, asemănătoare cu descoperirea penicilinei și cu aselenizarea, și o modalitate de a salva viețile pierdute din cauza poluării și a accidentelor de circulație.

The Line este un proiect care reprezintă o revoluție civilizațională care pune oamenii pe primul loc”, declara Prințul Mohammed în videoclip.