Minune în Munții Piatra Craiului. Oamenilor nu le-a venit să creadă și au filmat totul
Animalele rare din munții noștri au oferit recent un spectacol inedit în Piatra Craiului, părând să profite de faptul că oamenii se află în autoizolare.
Minune în Munții Piatra Craiului. Oamenilor nu le-a venit să creadă și au filmat totul
Astfek că, în lipsa turiștilor, animalele au prins curaj, iar Administratorii Parcului Naţional Piatra Craiului au surprins capre negre, jderi ori cocoşi de munte în apropiere de locurile care altădată erau pline de turiști. Caprele negre nu coboară niciodată aici, dar acum nu mai au de ce să se teamă.
„Țapul stătea în drum şi nu prea voia să se dea la o parte din calea noastră. Am oprit maşina, am stat, l-am filmat, l-am fotografiat… vreo 20 de minute… Chiar s-a îndreptat spre noi, a bătut din picioarele din faţă, era furios că îl deranjăm”, a declarat Mircea Vergheleț, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului.
Parcul Național Piatra Craiului
Parcul Național Piatra Craiului este o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național). Este situat pe teritoriile județelor Argeș (6.967 ha.) și Brașov (7.806 ha).
Aria naturală se întinde în extremitatea nord-estică a județului Argeș (pe teritoriile administrative ale comunelor Dâmbovicioara, Dragoslavele, Rucăr), iar în cea sudică a județului Brașov (pe teritoriile comunelor Fundata, Moieciu și Bran și pe cel al orașului Zărnești), dar și în apropierea drumului național DN73A care leagă municipiul Pitești de orașul Zărnești.
Parcul național este localizat în Masivul Piatra Craiului, care este o grupare muntoasă ce aparține nord-vestului lanțului carpatic al Meridionalilor. Acesta se întinde pe o suprafață totală de 14.773 ha.
Aria naturală din Masivul Piatra Craiului a luat ființă în data de 28 martie 1938, prin decizia Consiliului de Miniștrii și publicată în Jurnalul Consiliului de Miniștrii Nr. 645 din 1938. De-a lungul timpului, aria protejată și-a mărit suprafața în mai multe etape. Din anul 1990, zona a ajuns să fie declarată parc național și reconfirmată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate).
În urmă cu 17 ani, prin Hotărârea de Guvern nr. 230 din 4 martie (privind delimitarea rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale și parcurilor naturale și constituirea administrațiilor acestora) s-au restabilit limitele și suprafața parcului național.