Minivacanţă de 3 zile pentru salariați. Când vor avea liber în timpul săptămânii, de fapt

Minivacanţă de 3 zile pentru salariați. Când vor avea liber în timpul săptămânii, de fapt
Minivacanță de Ziua Copilului şi Rusalii

Conform legsilației toți salariații vor avea parte de câteva zile libere în acest an. Sezonul estival este pe cale să înceapă, iar zilele libere sunt deja anunțate. Fie că sunteți angajați la stat, sau în mediul privat, zilele libere sunt asigurate prin Codul Muncii 2021. O minivacanță de trei zile nu strică nimănui.

Zile libere stipulate în Codul Muncii 2021

Conform calendarului și reglementărilor stipulate în Codul Muncii 2021, vom avea parte de zile libere. În funcție de cum pică, vom avea fie o zi, fie mai multe zile libere de la angajatori. În cele ce urmează vă oferim și calendarul zilelor libere din 2021:

  •  15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

 

Minivacanță de Ziua Copilului şi Rusalii

Ca în fiecare an, și în 2021 angajații din mediul privat și de stat vor avea parte de o minivacanță în iunie, conform reglementărilor din Codul Muncii 2021. În iunie sărbătorim Ziua Copilului şi Rusaliile. Așa se face că de Ziua Copilului, care va pica în timpul săptămânii, vom avea o zi liber.

Ulterior, de Rusalii, vom cupla trei zile de minivacanță, având în vedere că Rusaliile pică în weekend. Cu alte cuvinte pe 1 iunie sărbătorim copii, iar în weekend, începând cu data de 20 iunie, vom sărbătorii Rusaliile, care se întind până în ziua de luni 21 iunie.

În cazul în care în aceste zile suntem obligați să lucrăm, angajatorul ne va putea acorda o altă zi sau zile libere, în termen de 30 de zile, conform reglementărilor din Codul Muncii 2021. Pentru toate aceste zile, angajatorul este obligat să acorde liberele stabilite prin lege.

În cazul în care nu se pot da liberele în aceste zile, ni se vor compensa în următoarele 30 de zile, de la data în cauză. În cazul în care nu se pot acorda alte zile libere, datorită fluxului de muncă, vor exista compensații bănești.

Compensațiile vor fi sub forma unor sporuri salariale de cel puţin 100% din salariul de bază. În cazul în care angajatorul nu ține cont de aceste reglementări normative din Codul Muncii 2021 riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Așa că, anul acesta, vom mai avea parte de minivacanță, începând cu luna iunie și terminând cu luna decembrie a acestui an, conform reglementărilor din Codul Muncii 2021 în vigoare pentru anul în curs.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI