Ministrul ungar de Externe, reacție furibundă la adresa lui Klaus Iohannis: „Mai mult respect pentru maghiari”

Ministrul ungar de Externe, reacție furibundă la adresa lui Klaus Iohannis: „Mai mult respect pentru maghiari”

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a răbufnit public după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis la adresa ungurilor și-i aduce la cunoștință faptul că o mare parte dintre cei care locuiesc în Transilvania au fost alături de el și l-au votat la prezidențiale. În semn de recunoștință, acesta cere “mai mult respect pentru maghiari”.

Declarația lui Klaus Iohannis, discurs de incitare la ură

Ministrul ungar de Externe a postat miercuri un mesaj video pe pagina sa de Facebook, prin intermediul căruia a ținut să-i ceară președintelui Klaus Iohannis să aibă mai mult respect față de unguri, ba mai mult, l-a acuzat pentru declarațiile răutăcioase care au dus la tensiuni între cele două state.

În urmă cu câteva ore, președintele României și-a arătat nemulțumirea vizavi de adoptarea tacită a proiectului ce privește Autonomia Ținutului Secuiesc, acuzând în mod direct PSD-ul că a lucrat împreună cu UDMR pentru a da Arealul ungurilor.

E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a afirmat liderul de la Cotroceni în fața unei țări întregi.

Mesajul transmis de Szijjarto Peter pe o rețea de socializare

Potrivit MTI, Szijjarto Peter a declarat că afirmația președintelui este etichetată drept una necivilizată, subliniind astfel apariția unor tensiuni iminente între cele două state:

Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate.

Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Dlui Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a spus Ministrul ungar de Externe, potrivit hotnews.ro.

UDMR solicită scuze din partea președintelui

Mesajele de nemulțumire cu privire la declarațiile președintelui Iohannis nu se limitează doar la răbufnirile venite din partea ministrului ungar.

UDMR i-a cerut deasemenea președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarațiajignitoare făcută la Cotroceni. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că mesajul lui Klaus Iohannis este unul tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.

Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris acesta pe Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI