Ministrul Sănătății, despre premiile oferite persoanelor care se vor vaccina de acum înainte

Ministrul Sănătății, despre premiile oferite persoanelor care se vor vaccina de acum înainte
Ministrul Sănătății, despre premiile oferite vaccinaților

Ioana Mihăilă a vorbit recent despre încurajarea vaccinării având în vedere oferirea unor recompense care să-i stimuleze pe cetățeni să se imunizeze anti-Covid-19. Momentan nu s-au luat decizii definitive, însă ministrul Sănătății dă asigurări că aceste aspect sunt în discuții.

Ce beneficii ar putea avea persoanele vaccinate

România se află printre țările cu cele mai puține persoane vaccinate, în ciuda amenințărilor cu privire la valul patru al pandemiei. Medicii și autoritățile trag semnale disperate către cetățeni pentru a încuraja vaccinarea cât mai rapidă, având în vedere că la finalul lunii august sunt preconizate multe cazuri cu tulpina Delta.

Recent, Ioana Mihăilă a confirmat că au fost trimise propuneri către Guvern cu privire la oferirea unor stimulente care să încurajeze vaccinarea mai multor cetățeni. Potrivit ministrului Sănătății , premiile ar consta în bonuri de masă. Pe lânga acestea, există posibilitatea unei loterii cu premii la care toate persoanele vaccinate să poată participa.

“Noi am venit cu propuneri pe care le-am înaintat Guvernului, propuneri care au fost discutate cu Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare.

În acest moment, pe lângă acţiunile pe care le-a pregătit Ministerul Sănătăţii legate de oferirea posibilităţii de vaccinare în ambulatorii, în sensul acesta avem pregătită o Ordonanţă de Urgenţă care probabil că va fi promovată în săptămânile următoare, şi la domiciliul pacientului de către medicul de familie, am venit, de asemenea, cu propuneri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte, dar şi anumite măsuri care să recompenseze şi pe cei vaccinaţi anterior şi pe cei care doresc să se vaccineze de acum înainte.

Deocamdată, avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, şi suntem în discuţii, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate care doresc acest lucru”, a anunțat ministrul Sănătății, pentru News.ro.

Cât de pregătit este sistemul medical pentru valul patru

Ministrul Sănătății a explicat că există 50 de paturi disponibile pentru Terapiile Intensive din București și 500 de paturi pentru toate secțiile din țară. Ioana Mihăilă este optimistă cu privire la preîntâmpinarea unui val de cazuri puternic, având la dispoziție vaccinuri pentru toată lumea. Șeful de la Sănătate dă asigurări privind siguranța persoanelor vaccinate în fața luptei cu tulpina Delta și valul patru.

“Pregătirea aceasta pentru valul 4 ar putea să nu fie foarte acută, dacă ne-am vaccina, şi atunci cred că primul lucru atunci când vorbim de valul 4 este să spunem, din nou, că persoanele vaccinate au risc foarte redus de a suferi forme severe de infecţie, inclusiv cu tulpina Delta, aşa încât să necesite internare în spital, şi atunci acesta este principalul mesaj de transmis, că încă, individual, fiecare dintre noi are timp să se pregătească pentru valul 4 şi pentru a evita consecinţele valului 4, vaccinându-ne.

Dacă ne referim la cum este pregătit sistemul sanitar pentru primirea pacienţilor care necesită internare, încă de la început, din primăvară, atunci când am modificat fluxurile din spitale aşa încât să permitem accesul câtor mai mulţi pacienţi cu afecţiuni non-COVID, am cerut spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică un plan de reorganizare, în caz de creştere a numărului de cazuri, aşa încât spitalele să poată să revină rapid la numărul maxim de paturi destinate pacienţilor COVID, care a fost în apogeul valului 3”, a adăugat aceasta.