Ministrul Sănătății, avertisment despre riscul mare de infectare: „Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri”

Ministrul Sănătății, avertisment despre riscul mare de infectare: „Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri”
Ministrul Sănătății, avertisment despre riscul mare de infectare: "Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri" Sursă poză: Inquam Photos/Virgil Simionescu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat în cursul zilei de ieri că România se află într-o perioadă grea în care se consumă boala celor 4000 de pacienți care au refuzat internarea. Acesta pregătește cetățenii pentru ce este mai rău, dat fiind faptul că suntem într-o perioadă grea în care numărul de noi îmbolnăviri va crește progresiv.

Care este motivul exploziei numărului de cazuri

Nelu Tătaru s-a aflat ieri la prezentarea amplasamentului noului spital din Sibiu, prilej pentru a fi întrebat despre criza sanitară provocată de COVID-19. Din păcate, veștile oferite nu au fost îmbucurătoare. Ministrul Sănătății este consternat de o creștere izbitoare a numărului de cazuri în iulie.

Acesta consideră că o parte din factorii care au dus la această situație fără precedent au fost nerespectarea regulilor, lipsa unor pârghii legistlative pentru pacienții asimptomatici și măsurile de relaxare.

Suntem într-o recrudescenţă cu o creştere a numărului de cazuri. Suntem de opt săptămâni, din prima săptămână a lunii iunie când ajunsesem la 120-130 de cazuri noi de la o zi la alta a urmat o creştere.

În toată această perioadă am avut măsuri de relaxare, am avut de pe 3 iulie până pe 21 iulie şi lipsa unui cadru legislativ, lipsa unor pârghii pentru a putea gestiona pacienţii infectaţi, simptomatici sau asimptomatici.

Începând cu 23 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii, am reluat această muncă titanică de identificare, diagnosticare, carantinare sau izolare la domiciliu”, potrivit news.ro.

„Suntem în momentul în care se consumă boala celor 4000 de pacienți care au refuzat internarea”

Orice decizie are propriile consecințe. Așa a fost și cazul persoanelor infectate cu COVID-19, care în lipsa unei legi care să-i oblige la internare sau izolare, aceștia au ignorat riscul pe care îl pot produce întregii societăți.

De asemenea, Nelu Tătaru a anunțat că ne aflăm într-o perioadă de cumpănă care speră să fie depășită cu ajutorul eforturilor depuse de toată lumea, atât cât îi stă fiecăruia în putere.

În acest moment suntem în săptămânile în care se consumă boala celor aproape 4.000 de pacienţi care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape trei săptămâni. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri.

Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca minister, ca Guvern, să adaptăm posibilităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura la numărul pe care în fiecare zi îl vedem la terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primire urgenţe”, a declarat acesta.

Ministrul Sănătății speră că odată cu impunerea noilor restricții, începând cu 1 august, numprul cazurilor să scadă consistent în 2-3 săptămâni.

Suntem în cele două săptămâni pe care, dacă le gestionăm, nu doar noi Guvernul şi populaţia şi agenţii economici care au beneficiat de acele relaxări, dacă le luăm şi le aşezăm cu acele reguli simple – portul măştii, spălatul pe mâini, un dezinfectat prezent la locul de muncă, prezent la o terasă, distanţarea socială, respectarea acestor reguli şi seara, după ora 22.00, respectarea acestor reguli şi în zonele turistice, putem vorbi peste două trei săptămâni despre o aplatizare şi o scădere a numărului de cazuri.

Dacă nu vom respecta aceste reguli, să ne aşteptăm la o creştere relativă, progresivă pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”, a concluzionat Nelu Tătaru, potrivit news.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI