Ministrul Sănătății, avertisment crunt referitor la explozia cazurilor cu tulpina Delta: „Vom cere INSP-ului să reanalizeze situația”

Ministrul Sănătății, avertisment crunt referitor la explozia cazurilor cu tulpina Delta: „Vom cere INSP-ului să reanalizeze situația”
Ioana Mihăilă, despre evoluția cazurilor cu tulpina Delta din România

Ioana Mihăilă a discutat, joi seară, despre pericolul care amenință România, după ce cazurile cu tulpina Delta se răspândesc cu rapiditate în toată Europa. Potrivit ministrului Sănătății, INSP analizează mai multe scenarii privind evoluția cazurilor de Covid-19, însă cel mai aproape de adevăr este acela în care tulpina Delta devine dominantă și în țara noastă, evoluția cazurilor fiind una rapidă.

„Ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”

România se apropie cu pași repezi de valul patru al pandemiei, iar autoritățile ocmpetente depun eforturi imense pentru a preconiza dimensiunea acestuia, luând toate măsurile necesare pentru a evita presiunea pusă pe sistemul medical.

Astfel, cu cât sunt mai puține persoane care dezvoltă forme grave, cu atât locurile în spitale vor fi mai accesibile, iar persoanele bolnave vor avea acces la servicii medicale de calitate.

Ioana Mihăilă avertizează asupra valului patru, cauzat în mare parte de tulpina Delta, care circulă cu mare viteză în toată Europa de Vest, dar și la noi. Cu privire la persoanele vaccinate, ministrul Sănătății dă asigurări că nu au motive de temere, acestea nefiind afectate de valul patru, rocmai datorită eficienței de peste 90% a serului anti-Covid-19.

„INSP-ul preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri.

Partea bună totuşi este că pentru persoanele vaccinate această evoluţie rapidă şi această agravare a valului 4 nu reprezintă un risc. Vaccinurile, vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la TVR.

Care sunt scenariile prezentate de INSP

Întrebată dacă România ar putea ajunge la 10.000 de cazuri pe zi, Ioana Mihăilă a afirmat că Institutul de Sănătate Publică nu a ajuns la asemenea estimări, ba dimpotrivă, aceștia au anunțat că la finalul lunii septembrie va fi un număr de 1600 de cazuri, mic față de rapiditatea cu care evoluează situația.

„Ei au estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie. Practic, creşterile sunt mult mai rapide cu tulpină Delta comparativ cu celelalte tulpini”, a arătat Ioana Mihăilă, potrivit sursei citate.

În ciuda faptului că specialiștii se așteaptă șa un număr mare de infecții, persoanele vaccinate vor fi ferite de internări în spitale sau decese, astfel că vor exista mai multe locuri disponibile pentru cei care au ales să nu se vaccineze.

„Spitalele, dacă avem suficientă populaţie vaccinată, nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, înseamnă că cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale (…)”, a mai adăugat Ioana Mihăilă.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI