Ministrul Muncii, veste excelentă privind majorarea pensiilor: „Nu vrem ca românii să fie săraci”

Ministrul Muncii, veste excelentă privind majorarea pensiilor: „Nu vrem ca românii să fie săraci”
Marius Budăi, ministrul Muncii

Ministrul Muncii a oferit primele informații referitoare la viitoarele renegocieri care vor avea loc cu Comisia Europeană privind acordarea plafonului de 9,4% din PIB-ul României pentru pensii. Mai mult, Marius Budăi a anunțat că premierul Nicolae Ciucă și-a dat acordul în acest sens, însă nu dorește să le dea românilor speranțe, până când acest lucru nu se va concretiza.

Cum se pot rezolva inechitățile din sistem

Marius Budăi a explicat că România se află într-o situație delicată financiar, având în vedere contextul pandemiei și al inechității din sistemul social de pensii. În ciuda renegocierilor cu Comisia Europeană, privind un plafon de 9.4% din PIB-ul României către pensii, acest aspect nu va rezolva problemele reale cu care se confruntă țara. Mai mult, o soluționare a problemei ar putea fi găsită prin modificarea PNRR pentru a permite un impact bugetar, mai mare decât procentul de 9,4% avut în vedere.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%.

Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările tebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de context care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un nons sens.

Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă. Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR”, a explicat ministrul Muncii.

„ Nu vreau să dau nimănui nicio speranță ”

În ciuda renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență, acesta va suferi modificări, însă Marius Budăi a dat asigurări cu privire la respectarea jaloanelor PNRR, pentru a nu periclita programul european de ajutor. Ministrul Muncii a transmis că nu dorește ca românii să fie săraci.

Acesta a mai spus că până la majorarea de 40% a pensiilor, prioritatea este de a rezolva diferența mare de pensii care există în acest moment în sistem, iar ulterior, pe cea a pensiilor speciale. Până la concretizarea acestor obiective, Marius Budăi susține că dorește să se rețină de la promisiuni.

„Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar.

Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi, la Realitatea TV.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI