Ministrul Muncii, decizie de ultimă oră. Când se deschid mall-urile, grădinițele și creșele

Ministrul Muncii, decizie de ultimă oră. Când se deschid mall-urile, grădinițele și creșele Sursă poză: EuropaFm

Violeta Alexandru a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că Ministerul Muncii a făcut plăţi de circa 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajaţi şi profesionişti aflaţi în şomaj tehnic, până la finalul lunii mai. De asemenea, aceasta a asigurat că Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații din domeniile în care nu s-a reluat activitatea.

Ce angajați vor mai rămâne în șomaj tehnic

În afară de bugetul alocat angajaților aflați în șomaj tehnic, ministrul Muncii a anunțat condițiile în care angajații cu contractele de muncă suspendate vor fi susținuți financiar, acordându-le un procent de 41,5% din costul salarial mediu brut.

În contextul actual, Violeta Alexandru a anunțat că pandemia nu a trecut, iar pericolul este încă prezent, motiv pentru care anumite domenii vor rămâne blocate. Printre acestea se numără cele care implică expunerea unui număr mare de oameni într-un spațiu relativ mic, precum creșele, grădinițele și sălile de fitness.

Din statisticile epidemiologilor, pandemia este, în acest moment, ținută sub control, dar criza nu a trecut în totalitate. De aceea, fac un apel către toți cei care revin la muncă să păstreze măsurile de prevenție, să aibă grijă de sănătatea lor și a celor cu care muncesc, să revină în activitate cu toate măsurile de protecție puse la punct.
Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise.

E vorba despre domenii în care activitatea presupune participarea unui public numeros și de aceea, rămânem, în continuare în sprijinul acestor domenii, prin continuarea șomajului tehnic. Este vorba despre activitățile de tip spectacole/concerte cu public de peste 500 de persoane, atât în spații descise, cât și închise. Orice fel de activitate de acest tip rămâne, pentru moment, interzisă”.

Mall-urile, creșele și grădinițele rămân închise

Potrivit ultimelor decizii anunțate de autorități, deschiderea mall-urilor, a creșelor și a grădinițelor rămâne momentan incertă. În cadrul aceleiași declarații de presă, Violeta Alexandru a anunțat că mai multe instituții vor rămâne închise, pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

Este vorba și despre restaurantele cu spații închise, cu privire la care se menține măsura de restricție legată de permiterea accesului clienților în incintă. Alte exemple sunt mall-urile cu suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, activitățile sportive de tip fitness, piscine în spații închise, sporturile de contact, grădinițele, creșele în care activitatea însemnă lucrul cu copiii și transportul aerian, până la deciziile ulterioare pe care le va anunța Guvernul.

Pentru că aceste activități rămân închise, Ministerul Muncii oferă în continare sprijinul sub formă de șomaj tehnic pentru toți cei care desfășurau activități în aceste domenii și acum nu o mai pot face”, a spus Violeta Alexandru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI