Ministrul Mediului, primele lămuriri despre norul de fum toxic de la Cernobîl. Cât de periculos este pentru România
Ministrul Mediului a făcut precizări azi despre norul de fum din zona Cernobîl, care a rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune. Tanczos Barna a spus ce anume indică informațiile primite de la meteorologi despre norul de fum, dar a vorbit și despre nivelul radiațiilor. Iată ce a declarat!
Ministrul Mediului, primele lămuriri despre norul de fum toxic de la Cernobîl
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a ținut să precizeze că informațiile primite de la meteorologi indică faptul că norul de fum degajat de incendiul din pădurile din apropiere de Cenobîl nu se îndreaptă către România. Iar în ce privește radiațiile, ministrul Mediului a mai spus că, încă de la începutul războiului, nu a existat „o modificare anormală a acestor radiaţii în România şi nici nu există risc ca aceste radiaţii să fie modificate pentru că fenomenele meteorologice nu duc către asemenea concluzii”.
„Toate informaţiile pe care le-am primit de la colegii noştri de la ANM arată că direcţia de deplasare nu este spre România. Nu avem absolut niciun pericol în momentul de faţă.
Mişcările de mase se aer se fac dinspre România înspre regiunea respectivă şi din regiunea afectată de acele incendii în momentul de faţă nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România”, a spus ministrul Mediului într-o conferinţă de presă.
Ministrul Mediului a mai explicat că nivelul radiaţiilor este monitorizat printr-o reţea naţională de staţii.
„Nu este, în momentul de faţă, niciun risc din acest punct de vedere”, a subliniat acesta.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a informat faptul că în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a fost cuprins de flăcări, care s-au extins rapid, din cauza vântului, afectând o suprafață de 45 de hectare. Presa locală ucraineană a informat că o localnică a fost salvată din calea focului.
Ce au anunțat meteorologii
Meteorologii au anunțat că în zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă. Ieri, Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că noile incendii din zona din apropierea centralei nucleare din Cernobîl „nu au reprezentat o amenințare radioactivă”.
De asemenea, un incendiu asemănător a avut loc la finalul lunii martie. La vremea respectivă, Agenția Internațională pentru Energie Atomică(AIEA) menționa că incendiile forestiere din jurul centralei nu prezentau un risc radiologic mare.