Ministrul Educației, informații oficiale despre înghețarea anului școlar. Monica Anisie dezminte zvonurile
Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut anunțul pe care multă lume îl aștepta, chiar în această dimineață. Aceasta a declarat pentru Edupedu.ro ltimele informații vizavi de speculațiile referitoare la înghețarea anului școlar: “Nu se îngheață anul școlar”
Monica Anisie a adus la cunoștință faptul că specialiștii din Minister dezbat în aceste zile strategia cea mai bună de urmat după ieșirea din epidemia de coronavirus, dar că “nu se pune problema înghețării anului școlar”.
Declarația ministrului Educației vine la o zi după decretarea stării de urgență a României de către președintele Klaus Iohannis, numind printre măsurile de prevenție și faptul că școlile vor fi închise, iar activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă.
Mesajul transmis Monica Anisie către cetățeni
Aceasta a transmis prin intermediul Edupedu.ro că nu este cazul unor presiuni și panică în rândul populației: “Îndemn la calm și la repsonsabilitate. La momentul acesta, după ce vom ieși din perioada aceasta de stare de urgență, vom analiza care sunt măsurile cele mai bune care să vină în sprijinul elevilor și studenților. Dar nu se pune problema înghețării anului școlar“.
Printre victimele colaterale ale coronavirus, la nivel global, se numără educația copiilor, la ora actuală, fiind adoptate măsuri stricte, astfel încât aproximativ 300 de milioane de copii și tineri nu mai merg la școală, liceu sau facultate.
Epidemia provocată de infecțiile cu coronavirus nu pare să se liniștească prea curând, motiv pentru care autoritățile mai multor state afectate de virus au adoptat măsuri radicale pentru a preveni mărirea numărului de oameni infectați. Pe de altă parte, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății și-au manifestat dezamăgirea legată de faptul că unele țări nu adoptă suficiente măsuri pentru combatarea Covid-19, lucru care a dus la o mai bună mobilizare ulterioară.
Chiar dacă fiecare țară a implementat diverse restricții pentru a preveni infecțiile cu noul virus, de departe, cea mai populară și radicală măsură este însă închiderea instituțiilor de învățământ, în ciuda faptului că tinerii sunt mai puțin expuși la probleme de sănătate grave datorate acestui virus.
Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni)
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021
Trebuie menționat faptul că pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se va încheia pe 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Excepție fac clasele din învăţământul liceal, filiera tehnologică, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.