Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Cum vor funcționa grădinițele de stat în scenariul galben și roșu

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Cum vor funcționa grădinițele de stat în scenariul galben și roșu
Ce program vor avea grădinițele de stat Sursă foto: stirileprotv.ro

Ministrul Educației vine cu informații noi cu privire la programul grădinițelor, odată cu redeschiderea școlilor. În vreme ce școlile vor fi redeschise fizic doar în zonele unde situația epidemiologică o permite, grădinițele par să aibă regim special.

Ce trebuie să știe părinții

Sorin Câmpeanu a fost invitat în cursul serii de duminică în cadrul emisiunii „Subiectiv”, la Antena3, acolo unde a discutat despre provocările din Educație, dar și despre viitorul elevilor, în contextul pandemiei de Covid-19.

Acesta a fost întrebat despre motivul pentru care grădinițele private și-au continuat activitatea și în perioda anterioară, transformându-și statutul în „after-school”, pe când cele de stat au decis să-și închidă porțile. Potrivit situației prezentate în emisiune, rezultatele mersului la grădiniță a copiilor nu a avut efecte negative, astfel că mulți părinți se întreabă de ce nu au fost deschise toate grădinițele.

Plecând de la această problemă abordată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus explicațiile de rigoare în acest sens. Exprimându-și înțelegerea față de dascălii claselor primare, cât și față de educatori, acesta a dezvăluit că indiferent de modul de redeschidere al școlilor, grădinițele vor fi deschise pentru copii în toate scenariile, adică verde, galben și roșu.

Mesaj pentru părinți și profesori

Șeful de la Educație a subliniat greutatea cu care acești profesori desfășoară cursurile online, luând în calcul vârsta mică a elevilor și gradul mai mic de receptivitate, afectat de noul sistem de învățământ online.

”Am înţeles întrebarea. Am înţeles şi modul în care s-a transformat partea de şcoală, în parte de after-school. S-a făcut de fapt acelaşi lucru. Înţeleg foarte bine şi greutatea lucrului educatorilor în grădinţe.

Eu, ca profesor universitar am spus tot timpul că apreciez ceea ce alţii fac şi eu aş putea face mai greu, sau nu aş putea face deloc. Sunt de acord că e mult mai greu de multe ori să fii educator, decât să fii profesor universitar.

La această întrebare, răspunsul este foarte clar. Şi în scenariul vede, şi în cel galben şi în cel roşu, grădinţele rămân dechise, pentru că cel mai greu este să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi în grădinţă.

Nu spun că este uşor să lucrezi în gimnaziu, liceu sau în universitar online, dar în grădinţie şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat, cum ai putea fi eficient, să îl înveţi pe un copil să facă litere online”, a dezvăluit acesta, la Antena3.

“’Propunerea este să fie deschise cu prezenţa fizică în grădinţe”

Sorin Cîmpeanu a menționat faptul că este în discuție redeschiderea fizică a grădinițelor în toate scenariile, astfel încât să nu existe diferențe între grădinițele de stat și cele particulare.
Ministrul Educației consideră că toate măsurile adoptate până în prezent au fost cele mai bune, iar în viitor speră ca lucrurile să decurgă la fel de bine.

“Tocmai de aceasta, în toate scenariile, propunerea este să fie deschise cu prezenţa fizică în grădinţe.

Decizia a fost la început descentralizată, apoi centralizată, apoi din nou descentralizată. Nu sunt deloc sigur că a fost o măsură rea. Dimpotrivă, eu cred că măsurile adoptate până acum au fost cele bune.

Să ne învăţăm noi, cei din Parlament şi cei din Guven să facem legi mai clare care să nu permită grad ridicat de inechitate”, spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.