Ministrul Educației, anunț crunt pentru studenții nevaccinați. Ce vor fi obligați să poarte din toamnă: „Mi se pare o idee bună”

Ministrul Educației, anunț crunt pentru studenții nevaccinați. Ce vor fi obligați să poarte din toamnă: „Mi se pare o idee bună”
Sorin Cîmpeanu, despre revenirea studenților la cursuri

Sorin Cîmpeanu a făcut dezvăluiri șocante în cursul serii de marți, explicând cum vede Ministerul Educației revenirea studenților la cursuri. Potrivit acestuia, niciun student nu este obligat să se vaccineze, dar în schimb, aceștia ar putea avea o uniformă de protecție obligatorie pentru a-i proteja pe cei vaccinați sau vulnerabili pentru a nu transmite virusul.

Ce îi așteaptă pe studenții care nu doresc să se vaccineze

Potrivit ministrului Educației, noile reguli privind revenirea studenților la cursuri ar putea fi extrem de riguroase. Deși aceste decizii nu se pot lua la nivel general, întrucât există și universități autonome, facultățile de stat ar putea impune purtarea combinezoanelor de către studenții care nu doresc să se vaccineze.

Acest costum de protecție ar trebui purtat la participarea în spații restrânse, care presupun interacțiune directă între studenți și profesori, precum laboratoare, lucrări practice și de proiect.

„Nu putem avea o hotărâre generală în sistemul de învățământ universitar pentru că universitățile beneficiază de autonomie universitară, însă sunt universități care se gândesc pentru reluarea cursurilor din toamnă, la orele de laborator, de lucrări practice, de proiect, să existe prezența fizică.

Se ia în calcul prezența studenților vaccinați cu respectarea normelor de protecție sanitară. Se ia în considerare și accesul studenților nevaccinați, să nu îngrădească accesul de niciun fel, cu condiția ca studenții nevaccinați să aibă o măsură de protecție suplimentară și anume purtarea unor combinezoane de protecție pe toată durata procesului didactic.

Mi se pare o idee bună. Deci, nu obligăm pe nimeni să se vaccineze, însă, avem datoria să îi protejăm pe cei care au făcut tot ce a depins de ei pentru a opri răspândirea virusului”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Realitatea PLUS.

Alexandru Rafila, despre obligativitatea studenților de a purta combinezon

Reprezentantul României la OMS și-a exprimat părerea cu privire la deciziile anunțate de ministrul Educației legate de purtarea combnezonului de către studenții nevaccinați. Alexandru Rafila a fost extrem de categoric atunci când a afirmat faptul că aceste măsuri nu pot fi impuse pe termen lung, din cauza imposibilității de a gestiona în siguranță anumite aspecte.

Potrivit medicului, scopul acestei măsuri este cel mai probabil acela de a impulsiona studenții să se vaccineze, ei fiind printre cei mai puternici factori de transmitere ai virusului.

„Nu am procesat încă această informație. Nu poate fi o soluție pe termen lung. Nu e vorba doar de utilitate. De exemplu, ce faci cu combinezonul după ce îl scoți? Eu cred că domnul ministru vrea să impulsioneze tânăra generație să se vaccineze.

Tinerii sunt vectori de transmitere mai intensă a bolii, față de o persoană vârstnică, care se deplasează mai puțin. Mi se pare mult mai ușor să te vaccinezi decât să porți un combinezon la cursurile de la facultate”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI