Ce se întâmplă cu spitalele din Târgu Jiu și Ploiești: decizia ministrului Sănătății

de: Ciprian Ioana
01 04. 2019

Ministerul Sănătății a pus lupa pe spitalele de stat din țară. Mai multe controale inopinate au avut loc în ultima perioadă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat că va propune retragerea acreditării pentru două spitale: Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Ambele unități au fost verificate recent, iar propunerea de ridicare a acreditării a fost trimisă deja Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate, potrivit Agerpres.

“Este apanajul Agenţiei pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Voi face o informare către agenţie vizavi de neregularităţile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Dacă acreditarea celor două spitale va fi retrasă, înseamnă că procesul de acreditare va fi reluat. Cele două spitale vor putea funcționa din nou doar dacă respectă toate condițiile cerute de lege.

Controale necesare sau exercițiu de imagine?

Săptămâna trecută, Spitalul Județean Brașov a fost amendat cu 20.000 de lei. La această sumă se mai adaugă încă 10.000 de lei amendă pentru medicii și asistenții din unitate.

Au fost multe voci care au spus că Ministerul Sănătății se află, de fapt, într-o campanie de imagine.

“Nu a fost un exerciţiu de imagine şi nu va fi pentru că voi face în continuare acest lucru. Pur şi simplu m-am săturat să fie arătate cu degetul doar autorităţile, pentru că până la urmă fiecare dintre noi suntem parte a acestui sistem. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm şi spunem că nu merge, suntem noi, fiecare. (…) Nici următoarele incursiuni nu vor fi un exerciţiu de imagine, pentru că încă am unele semnale negative din anumite zone”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul susține că, în timpul controalelor, a descoperit că mulți medici sunt blazați sau dezinteresați. Mulți lucrează pe modelul “e bine şi aşa”.

“Vom finanţa aparatură medicală acolo unde ea va fi folosită, unde avem profesionişti care să o folosească, pentru că ştiţi foarte bine că încă există aparatură în cutii în spitale”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății