Ministerul Educației face lumină pentru toți elevii. E oficial, ce a transmis despre 1 și 8 martie

Ministerul Educației face lumină pentru toți elevii. E oficial, ce a transmis despre 1 și 8 martie
Ministerul Educației nu a interzis oferirea de flori și mărțișoare către cadrele didactice

Anul școlar este în plină desfășurare, și se apropie celebrele sărbători de 1 martie și 8 martie. Au apărut în spațiul public tot mai multe zvonuri legate de aceste două sărbători. Dar și de o decizie care ar fi venit de la Ministerul Educației. Decizia se presupune că ar fi interzis oferirea de flori și mărțișoare cadrelor didactice.

Ministerul Educației nu a interzis oferirea de flori și mărțișoare cadrelor didactice

În societatea românească a fost împământenit acest obicei. De 1 martie și 8 martie se oferă flori și mărțișoare cadrelor didactice din învățământul românesc. Acum, aflându-ne în pină pandemie, au apărut în mediul online zvonuri despre o decizie venită de la Ministerul Educației care se presupune că ar fi interzis acest gest al elevilor către cadrele didactice. Întrebat despre acest aspect, Sorin Cîmpeanu, ministrul de resort a declarat că nu există o astfel de decizie. De altfel, astăzi 24 februarie, Ministerul Educației a emis un comunicat de presă.

Comunicatul intitulat ”Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare” face lumină în acest caz:

”Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017. Mărțișorul este inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”, se spune în comunicatul dat de Ministererul Educației.

Informația conform căreia elevii nu mai aveau voie să ofere flori sau mărțișoare cadrelor didactice era enunțată secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta declara într-un interviu celor de la Europa Liberă:

”Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, declara Sorin Ion la Europa Liberă.

Comunicatul de presă dat de Minister

”În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.” – BIROUL DE PRESĂ. Ministerul Educației.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI