Militarii au urcat pe platoul din Bucegi și au sărbătorit Ziua Crucii: „E rezultatul unei munci considerabile şi cei care au murit pentru neamul românesc merită”

Militarii au urcat pe platoul din Bucegi și au sărbătorit Ziua Crucii: „E rezultatul unei munci considerabile şi cei care au murit pentru neamul românesc merită”
Militarii au urcat pe platoul din Bucegi și au sărbătorit Ziua Crucii

Imnul României a răsunat la peste două mii de metri altitudine, după ce militarii au urcat pe platoul Bucegi, acolo unde au sărbătorit Ziua Crucii. La ceremonie au asistat și mulți turiști. Monumentul a fost în reabilitare timp de 5 ani, el fiind și înscris în Guiness Book.

Crucea de pe Caraiman, cinstită de Militari

Crucea de pe Caraiman le amintește oamenilor de sacrificiul suprem. Mulți turiști au parcurs traseul de mai multe ori, indiferent de vreme, și au legat de drumul până la cruce amintiri speciale și de neuitat.

Lucrările la cruce au început în anul 1926, după ce Regina Maria a dorit ca ostașii români să fie cinstiți. Din păcate, cu trecerea timpului, Crucea a ruginit, iar locul a devenit o ruină. Unul dintre turiști își aduce aminte și acum prima dată când a venit la monument.

 „Arată mult mai bine decât atunci când am fost eu pe Cruce. Am fost pe palierul orizontal, ca student în 1972, facând o mică ilegalitate. Se vede că e rezultatul unei munci considerabile şi cei care au murit pentru neamul românesc merită.”

Tatăl lui Alexandru Bartog este unul dintre cei care a lucrat la ridicarea monumentului, iar fiul său a vrut să-i împlinească visul. El este cel care a bătut la ușile autorităților și a cerut sprijin pentru restaurarea monumentului.

„După 26 de ani am reuşit să îndeplinesc visul tatălui meu care în 95 a spus: Dane ocupă-te de Cruce, că dacă mai stă acolo este ca o ţine Dumnezeu, şi ţinea pumnul strâns ca şi cum Dumnezeu ține crucea, aşa că pentru mine este o mare împlinire”, spune Alexandru.

Muncitorii au stat pe schele 11 luni

La altitudinea de 2291 de metri, vremea nu este tocmai mereu prietenoasă, iar din această cauză, lucrările de reabilitare și renovare au mers mai greu. De exemplu, în anul 2018 s-a lucrat o singură lună, iar în anul 2019 s-a lucrat 5 luni. În total, în cei 5 ani de reabilitare, muncitorii au stat pe schele 11 luni.

„Anul trecut, pe 14 septembrie au fost aprinse luminile pe Crucea de pe Caraiman, din păcate datorită intemperiilor, sistemul nu a rezistat la tensiunea care se descarcă din fulgere şi a fost o perioadă în care s-a reluat studiul, s-au reluat procedurile tehnice”, a spus Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale.

Investiția totală s-a ridicat la suma de 19 milioane de lei, din care 16 eu fost fonduri europene și 3 milioane de la Ministerul Apărării. În urma acesteia, monumentul are un spațiu de expoziție la interior și un soclu nou. De asemenea, există și  instalație de ventilație la subsol.

Crucea Caraiman are 39,5 metri înălțime și deține recordul de cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI