Milioane de părinți sunt vizați de anunț. Ce trebuie să știe pentru copii după revenirea fizică la școală
Cele mai proaspete detalii au fost oferite astăzi de către ministrul Vlad Voiculescu. Anul școlar 2020-2021 bate la ușă. Semestrul doi începe cu certitudine, fizic, din 8 februarie. Ultimele informații venite din partea Ministerelor Educației și Sănătății încearcă să reglementeze începutul de semestru.
Ministrul Vlad Voiculescu, noi informații despre anul școlar 2020-2021
Miinstrul Sorin Cîmpeanu dădea ca o certitudine revenirea fizică din 8 februarie a elevilor în clase. Noile reglementări anunțate de Cîmpeanu au fost reglementate de comun acord cu Ministerul Sănătății.
Ca un plus față de ceea ce se știe până acum, ministrul Vlad Voiculesc a ținut să facă anumite precizări, în cazul în care există potențiali elevi cu simptome, dar și legat de cadrele didactice care ar putea fi infectate. Într-o conferință video interguvernamentală, între Sorin Cîmpeanu, ministrul Vlad Voiculescu și ceilalți factori de decizie, Ministrul Sănătății a declarat:
”Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea in siguranță. Este important că încep școala și sunt convins că majoritatea dintre ei sunt fericiți pentru lucrul ăsta.
Este esențial să poarte măștile, să aibă grijă la igiena mâinilor și să păstreze distanța, iar fiecare dintre ei poate fi un mic erou, dacă respectă regulile.”, a anunțat ministrul Vlad Voiculesc.
Voiculescu anunță protocoalele de testare în școli
La ultimele întâlniri dintre cei doi miniștrii, Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu s-au mai stabilit procedurile de testare, dar și unde vor avea loc acestea.
Conform declarațiilor date de ministrul Vlad Voiculescu, testările elevilor și profesorilor se vor face în cabinetele medicale din cadrul instituțiilor de învățământ. În același timp, Vlad Voiculescu a mai declarat că s-au stabilit protocoale clare pentru DSP, în cazul unor posibile focare de infecție.
”Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Se va face în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică condusă de DSP de acolo și va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ.
Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul testat pozitiv vor fi testați de asemenea dacă există consimțământul familiei. Dacă nu există consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie.”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.
Află pe Impact.ro când vom reveni la normalitate, conform declarațiilor lui Raed Arafat.
Se schimbă la scenariul verde
Cu o zi înainte de întâlnirea dintre cei doi miniștrii, Sorin Cîmpeanu venea cu noi informații referitoare la schimbările propuse și arpobate pentru scenariul verde. Astfel, conform noilor modificări, în scenariul verde se va lua în considerare zonele unde incidența ratei de infectare va crește de la 1 la 1,5 la mia de locuitori.
”În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie.
Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat ieri Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.
Demersul a fost propus către ministerul condus de Vlad Voiculescu, tocmai pentru a putea reveni la cursuri cât mai mulți elevi din teritoriu. Datele de ultimă oră arată că o singură localitate carantinată total va începe semestrul doi exclusiv în online. Este vorba de o comună din județul Botoșani unde incidența este peste 4 la mia de locuitori.