Miliardarul cu cea mai mare afacere din lume. Cum ieșea în public, zilnic, și de ce nu vorbea cu presa
Arthur Ryan și magazinele sale sunt cele mai populare magazine de stradă din lume. Cu un adevărat imperiu întins pe tot globul, a avut și o viață plină de secrete și scandaluri în presă.
Arthur Ryan, miliardarul cu cea mai mare afacere din lume
Arthur Ryan a trăit o viață secretă tragică afectată de moarte, dureri de inimă și temeri că va fi răpit. Se crede că s-a născut în Irlanda în 1935, deși chiar și acesta este un secret atent păzit. Ryan și-a început cariera în retail după ce s-a mutat la Londra. A început ca un cumpărător de cravate pentru Swan & Edgar, dar în scurt timp s-a mutat la angrosistul de modă, Carr & McDonald.
După ce și-a perfecționat cunoștințele din capitala Marii Britanii, Ryan s-a întors în Dublinul natal și a început să lucreze la magazinele Dunnes. La vârsta de doar 27 de ani, a deschis primul său magazin Penneys pe Mary Sreet din Dublin în 1962.
Doar 12 ani mai târziu, modelul s-a dovedit atât de reușit Ryan și-a luat brandul la nivel global și și-a deschis primele magazine în Marea Britanie. Au fost redenumite Primark pentru a evita problemele legale cu lanțul american, JC Penney.
Popularitatea magazinului a explodat în 2005, când a cumpărat un număr imens de magazine Littlewoods. Acest lucru, combinat cu atenția strânsă a Primark față de ceea ce era pe podiumuri, și capacitatea de a copia stiluri pentru o fracțiune din preț, l-a consolidat drept favoritul cumpărătorilor. A fost chiar afectuos supranumit Primarni, un semn pentru cât de atent a urmat brandurile de designer.
Ryan va lăsa o moștenire incredibilă în lumea retailului. Acum există aproape 200 de magazine Primark cu cea mai mare deschidere recentă din Birmingham.
Obsesii și secrete în viața miliardarului Arthur Ryan
Dar, în timp ce afacerile sale înfloreau, Ryan se confrunta cu o perioadă foarte întunecată în viața sa privată. În timp ce vizita încă magazinele o dată pe două săptămâni, viața lui a fost trăită în secret.
Puțini l-ar recunoaște pe unul dintre cei mai influenți bărbați ai modei britanice, care chiar și după ce a renunțat la funcția de director executiv al Primark era încă președintele acestuia.
A apărut într-un singur videoclip promoțional pentru magazine și a trăit într-una dintre cele mai bine protejate case din Dublin. Ryan a fost văzut rar în public fără echipa sa de bodyguarzi și s-a spus că ar fi fost îngrozit pentru siguranța sa.
Preocupările sale nu erau în întregime neîntemeiate. La apogeul problemelor Irlandei de Nord, magnații cu amănuntul irlandezi erau adesea ținte pentru IRA.
Ben Dunne, șeful unui magazin universal, a fost chiar răpit de organizația teroristă în 1981. Dar chiar și după terminarea problemelor, preocuparea lui Ryan pentru siguranță și anonimat nu a dispărut.
Cum ieșea în public, zilnic, și de ce nu vorbea cu presa
Colegii săi îl amintesc ca pe un om grijuliu care trimitea cadouri sau cărți. Aceștia spun că a fost profund afectat de moartea bruscă a fiului și a nepotului său într-un accident de pescuit de pe coasta Cork în 2015. El era, de asemenea, un naționalist irlandez pasionat.
Rareori a dat interviuri și s-a ferit de IRA. Mai ales după ce forțele de securitate au destrămat o încercare în 1983 de a-l răpi pe șeful său, Galen Weston.
Don Tidey, omologul său din grupul irlandez ABF, Quinnsworth, a fost răpit în același an. Tidey, căruia lui Ryan îi plăcea să-l numească „Episcopul”, a fost ținut sub acoperire timp de 22 de zile.
Când nu lucra, îl găseai în pub-urile din Dublin sau uitându-se la meciuri de fotbal. A avut o prietenie de lungă durată cu jucătorul-manager de atunci al lui Millwall, Mick McCarthy.
El a fost rar văzut în public fără deghizare, chiar dacă se spunea că este viața și sufletul petrecerii când era cu prietenii săi.
Și, deși a avut o carieră de retail cu aproape mai mult de 60 de ani, prima dată când a fost fotografiat și a vorbit în public a fost la Retail Week Awards în 2010. Aici a fost onorat cu premiul pentru realizările sale de-o viață.
Scandaluri de muncă și de sclavagism pentru a crea cel mai mare brand de modă din Marea Britanie
Au existat multe scandaluri în care magnatul a fost implicat. Unul dintre ele este cel în care compania s-a trezit luptând cu acuzațiile de sclavagism. Este vorba de scandalul cumpărării de imigranții ilegali din Marea Britanie, care erau plătiți sub jumătate din salariul minim.
TNS Knitwear, cu sediul în Manchester, a fost infiltrat de jurnaliștii de la BBC și The Observer, care i-ar fi filmat pe muncitori confecționând articole de îmbrăcăminte 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână pentru doar 3 lire pe oră. Multe dintre haine au fost vândute la doar două mile distanță la sucursala din centrul orașului Manchester.
În 2013, peste 1.100 de muncitori care au confecționat haine pentru Primark și alte câteva lanțuri de modă globale au fost uciși în prăbușirea fabricii Rana Plaza. Proprietarii de fabrici au construit opt etaje aici.
Asta în ciuda faptului că aveau permisiunea de a construi doar patru. Au instalat mașini grele în structura fragilă care a fost proiectată doar pentru a fi spațiu de birouri. Au ignorat semnele de avertizare, cum ar fi fisurile în pereți și fundații, cu o zi înainte de tragedia care a avut loc pe 24 aprilie. în Dhaka, Bangladesh.
Compania-mamă a Primark, ABF, a plătit o despăgubire de 8 milioane de lire sterline în urma atrocității. Acum este considerată drept cel mai mortal accident de eșec structural din lume.
Se știu puține lucruri despre viața privată a miliardarului
Se știe foarte puțin despre viața sa privată. Căsătorit cu fostul animator, Alma Carroll, cuplul a avut o fiică, Jess Ryan. Șeful Primark, care este, fără îndoială, mai de succes decât Philip Green, a avut și patru copii dintr-o căsătorie anterioară.
Viața lui Ryan a fost, de asemenea, afectată de o tragedie de neimaginat. Fiul său Barry și nepotul Barry Davis, în vârstă de 20 de ani, s-au înecat după ce au fost scoși la mare de un val ciudat. Pescuiseră cu prietena lui Barry Jnr, Niamh O’Connor, care și-a pierdut viața, la stâncile din Baltimore din West Cork. Tânărul cuplu a fost dus în larg de val și Barry s-a scufundat pentru a-i ajuta, dar a fost prins și el.
Fondatorul Primark, Arthur Ryan moare pe 8 iulie 2019 și lasă în urmă tragedii personale dar și reputația colorată și zvonurile despre munca sclavilor.