Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse
Miliardarul Charles ‘Chuck’ Feeney și-a oferit averea de 8 miliarde de dolari pentru caritate. Acesta și-a câștigat banii prin crearea retailerului Duty Free Shoppers cu Robert Miller, în 1960.
Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor
Miliardarul, cofondator al gigantului Duty Free Shoppers, și-a dat averea sa masivă în scopuri caritabile și acum este falit.
Charles ‘Chuck’ Feeney, în vârstă de 89 de ani, a câștigat miliarde odată cu crearea Duty Free Shoppers împreună cu Robert Miller, în 1960.
Dar filantropul a fost renumit pentru promisiunea sa de a-și da toți banii pentru cauze caritabile. Acesta era un vis care s-a împlinit anul acesta în septembrie. Americanul a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizații caritabile, universități și fundații prin organizația sa ”Atlantic Philanthropies”.
Miliardarul a intrat în atenția presei pe 14 septembrie, moment când și-a donat întreaga avere către diferite cauze sociale.
Înainte de a-și dizolva fundația, ”Atlantic Philanthropies”, a decis să facă acest gest. Și-a donat toți banii strânși, după cum urmează:
- 3,7 miliarde de dolari către educație,
- 1 miliard de dolari pentru Universitatea Alma Mater Cornell,
- 270 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea asistenței medicale în Vietnam.
- 870 milioane de dolari au fost donați pentru drepturile omului și schimbări sociale,
- 62 de milioane de dolari în subvenții pentru abolirea pedepsei cu moartea în SUA.,
- 76 de milioane de dolari pentru campaniile de bază care susțineau trecerea Obamacare, potrivit Forbes.
- 700 de milioane de dolari în cadouri pentru cauze de sănătate,
- 176 de milioane de dolari acordat Institutului Global de Sănătate a Creierului de la Universitatea din California, San Francisco,
- 350 de milioane de dolari pentru Cornell pentru a construi un campus de tehnologie pe Insula Roosevelt din New York.
Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse
Chuck Feeney s-a născut în 1931, în Elizabeth, New Jersey. Mama lui era asistentă medicală, tatăl său era asigurător.
Chuck a dat zăpada și a vândut cărți de Crăciun ușă-în-ușă în copilărie pentru a face bani. Miliaradrul a fost primul din familia sa irlandezo-americană care a mers la universitate.
A avut o perioadă de patru ani ca operator de radio pentru serviciile secrete ale Forțelor Aeriene ale SUA în Japonia. După asta i s-a permis să se înscrie la Universitatea Cornell. Acolo era cunoscut sub numele de „omul de tip sandviș”. Feeney a vândut sandvișuri cu bologna colegilor flămânzi, două felii de pâine, o bucată de carne.
Cu colegul de clasă, Robert Miller, a cofondat Duty Free Shoppers (DFS) în 1960. Compania, în timp, i-a făcut pe ambii bărbați miliardari. În timp ce avea succes în afaceri, Feeney nu se simțea confortabil cu capcanele unei mari bogății.
Întreaga sa viață a fost inspirat de impulsul caritabil al mamei sale și mai târziu de eseul lui Andrew Carnegie. Cel din urmă susținea că cea mai bună utilizare a bogăției cuiva era pentru a-i ajuta pe alții. Cu aceste idei Feeney a fondat ”The Atlantic Foundation” în 1982. Feeney dorea ca darurile Atlanticului să fie anonime.
„Dorința de anonimat a fost o combinație a umilinței lui Chuck și a dorinței de a zbura sub radar și de a fi agil. A vrut să întâlnească oameni, să vorbească, să învețe și să acționeze.Nu a vrut să atragă multă atenție sau recunoaștere”, spune Christopher G. Oechsli, președinte și CEO al Atlanticului din 2011.
Miliardarul care a devenit un model
Feeney a fost pionierul ideii Giving While Living, ideea de a cheltui averi pe mari donații caritabile în timpul vieții, în loc să creeze o fundație după moarte. În 2012, Feeney a declarat că a rezervat 2 milioane de dolari pentru pensionarea soției sale și a sa, iar restul de bani îi va dona.
„Am învățat multe. Am face unele lucruri diferit, dar sunt foarte mulțumit. Mă simt foarte bine când am terminat acest lucru la ceas. Mulțumesc tuturor celor care ni s-au alăturat în această călătorie. Și celor care se întreabă despre „A da în timp ce trăiești”: încearcă, îți va plăcea.”, a declarat Feeney celor de la Forbes.
În timp mulți filantropi bogați înrolează o armată de publiciști pentru a trâmbița donațiile lor. Feeney, în schimb, s-a străduit să păstreze secretele darurilor sale. Datorită campaniei sale de filantropie clandestine, de pe glob, Forbes l-a numit James Bond of Philanthropy.
Omul care a strâns o avere care vinde bunuri de lux turiștilor și, ulterior, a lansat o centrală de capital privat, General Atlantic, locuiește într-un apartament din San Francisco, care are austeritatea unui cămin de boboc.
„Chuck a fost modelul pentru noi toți. Dacă aveți eroii potriviți în viață, sunteți la 90% pe drumul cel bun. Chuck Feeney este un bun erou. ”, spunea Warren Buffet despre miliaradrul Feeney.
Modest. Strategic. Milos. Carismatic. Complex. Aceste cuvinte îl descriu pe Chuck Feeney, fondatorul The Atlantic Philanthropies. Și totuși, acest om a creat o organizație care a ajutat la modificări de proporții istorice.