23 feb. 2021 | 13:38

Miliardarii care poluează grav planeta. Ce loc rușinos ocupă Bill Gates

Știri generale
Miliardarii care poluează grav planeta. Ce loc rușinos ocupă Bill Gates
Miliardarii care poluează grav planeta. Ce loc rușinos ocupă Bill Gates

Cu toate că sunt cei mai bogați oameni din lume, asta nu-i exclude dintr-un top al celor care poluează mediul. Într-un clasament recent dat publicității, celebrul Roman Abramovich ocupă locul întâi printre cei mai mari miliardari poluatori de mediu. Ciudat, ar spune unii. Se știe că Roman Abramovich deține cel mai mare iacht din lume. Dar am aflat că acesta emite 7 mii de tone de dioxid de carbon anual. În acest caz n-ar mai fi atât de ciudat să spunem că miliardarii lumi sunt și mari poluatori. În același top îl regăsim și pe Bill Gates, acum al patrulea cel mai bogat om din lume.

Miliardarii lumii, marii poluatori

O celebră publicație occidentală, Theconversation, a dat recent publicității un top al celor mai mari miliardari ai lumii. Topul nu ține cont de miliardele acestora, ci de gradul de poluare pe care aceștia îl au prin mașinile, avioanele și iacht-urile pe care aceștia le dețin.

Odată cu publicarea topului cei de la Theconversation spun că au constatat că miliardarii au amprente de carbon care pot fi de mii de ori mai mari decât cele ale americanilor obișnuiți.

”Unii dintre cei mai mari poluatori au o bogăție relativ mică, în timp ce cei mai bogați doi, Elon Musk și Jeff Bezos, au amprente de carbon relativ mici. Iahturile reprezintă majoritatea emisiilor celor care au unul.

Conacele și alte locuințe reprezintă o parte foarte mică din amprentele lor de carbon. Valorile sunt exprimate în termeni de tone de CO2 echivalent.”, justifică topul cei de la Theconversation.

În cele ce urmează vă prezentăm topul celor mai mari miliardari poluatori de mediu, (vezi galerie), după cum urmează:

Locul 1 – Roman Abramovich

Roman Abramovich a câștigat cea mai mare parte din averea sa de 19 miliarde de dolari comercializând petrol și gaze. Roman Abramovich a fost cel mai mare poluator de pe lista propusă. În afara Rusiei, el este probabil cel mai bine cunoscut drept proprietarul principal al clubului de fotbal Chelsea din Londra.

Roman Abramovich face croaziere în Marea Mediterană cu superyachtul său, numit Eclipse, care la 162,5 metri este al doilea ca mărime din lume, rivalizând cu unele nave de croazieră.

Roman Abramovich călătorește pe tot globul cu un Boeing 767 personalizat, care are o sală de mese cu 30 de locuri. El face călătorii mai scurte în avionul său Gulfstream G650, unul dintre cele două elicoptere sau submarinul de pe iahtul său.

Roman Abramovich a fost responsabil pentru cel puțin 33.859 de tone metrice de emisii de CO2 în 2018. Mai mult de două treimi din iahtul său, care este întotdeauna gata de utilizare pe tot parcursul anului.

Locul 2 – Bill Gates

Bill Gates este în prezent cel de-al patrulea cel mai bogat om din lume, cu 124 miliarde de dolari. Conform publicației, Bill Gates este un poluator „modest”, și este tipic celor care nu pot deține un iaht gigant, dar îl compensează cu avioane private. Amprenta sa anuală este de 7.493 tone metrice de carbon, în mare parte din multe zboruri.

Locul 3 –  Elon Musk

Elon Musk, născut în Africa de Sud, CEO Tesla Motors și SpaceX, are o amprentă de carbon surprinzător de scăzută, în ciuda faptului că este a doua persoană cu cea mai mare bogăție din lume, cu 177 miliarde de dolari. Miliardarul pare să fie un exemplu pentru alți miliardari.

Nu deține un superyacht și spune că nici măcar nu merge în vacanțe. Elon Musk are o amprentă de carbon relativ modestă  în 2018, datorită celor opt case și unui avion privat. Anul acesta, amprenta sa de carbon ar fi chiar mai mică, deoarece în 2020 și-a vândut toate casele și a promis că va ceda restul bunurilor sale lumești.

Deși amprenta sa personală de carbon este încă de sute de ori mai mare decât cea a unei persoane obișnuite, el demonstrează că super-bogatul mai are de ales și poate într-adevăr să-și reducă impactul asupra mediului dacă doresc acest lucru. Amprenta sa estimată a fost de 2.084 tone în 2018.

 Roman Abramovich pe lista Forbes plină de poluatori

Bogații dețin iahturi, avioane și mai multe conace, toate contribuind cu gaze de seră în atmosferă. Un superyacht cu echipaj permanent, platformă de elicopter, submarine și bazine emite aproximativ 7.020 tone de CO2 pe an, conform calculelor.

Transporturile și proprietățile imobiliare reprezintă cea mai mare parte a amprentei de carbon a celor mai mulți oameni. Cei de la publicația amintită s-au concentrat pe calcularea acestor categorii pentru fiecare miliardar.

Lista Forbes din 2020 conține peste  2.095 de miliardari. Un eșantion aleatoriu sau reprezentativ al amprentelor de carbon ale miliardarilor este imposibilă, deoarece majoritatea oamenilor bogați se feresc de publicitate, spune publicația amintită. Așa că topul a trebuit să se concentreze asupra celor a căror consum este public. Acest lucru a exclus majoritatea super-bogăților din Asia și Orientul Mijlociu.

În timp ce o mulțime de cercetări au arătat că țările bogate și oamenii bogați produc mult mai mult decât ponderea lor în emisiile de gaze cu efect de seră, aceste studii se pot simți abstracte și academice, ceea ce face mai dificilă schimbarea acestui comportament.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro