Mii de români, umiliți de Casa de Pensii după ce și-au cumpărat vechime în muncă. Ce au pățit
Deoarece sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu este adaptat la această nouă posibilitate, aproape 1300 de români care și-au cumpărat până la sfârșitul lunii octombrie vechime în muncă, pentru a ieși mai devreme la pensie, nu-și pot depune dosarul de pensionare.
Ce se întâmplă cu mii de români după ce și-au cumpărat vechime în muncă
Potrivit Casei Naționale de Pensii, acum se lucrează la analiza, dezvoltarea, testarea, validarea și integrarea unei aplicații. Între timp, românii care au plătit mii de euro pentru vechime în muncă pierd zilnic bani pentru că nu-și pot încasa pensia.
„De plătit am plătit, dar de primit n-am primit nimic”, a povestit un pensionar, într-o intervenție video în direct, la Antena3.
El susține că funcționarele de la Casa Națională de Pensii nu au cu ce să lucreze, pentru înregistrarea datelor celor care au cumpărat vechime în muncă:
„Ele trebuie să introducă datele din contracte în baza de date și să elibereze adeverință. Și Casă Națională de Pensii nu le-a pus la dispoziție modulul care să le permită introducerea datelor.”
Pensionarul susține că pierde cam 120 de lei pentru că nu poate depune dosarul pentru pensie
”Cu banii aia pe care i-am dat pe vechime cumpărăm o mașină de mâna a două. Sunt niște bani și nu oricine își permite.
E cusută cu ață albă situația, e ciudată. Adică nu se vrea. Impresia mea e că nu se vrea. Pentru că, să faci un modul informatic, să introduci datele alea din contracte e o joacă de copil. În 2-3 zile un informatician o face fără probleme.” a mai spus pensionarul.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a făcut anunțul
În luna august ministrul Muncii spunea că românii vor avea posibilitatea să acopere din buzunar, anii ce le lipsesc din stagiul de cotizare. Detaliile noului mecanism au fost date chiar de Violeta Alexandru.
”Prima modificare pe care aș intenționa să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-și cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenție faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere în acest moment. Ar fi o potențială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacțiile și ulterior voi decide”, a anunțat atunci ministrul Muncii la TVR.