Mii de români sunt vizați de ANAF în perioada următoare. Ce riscă proprietarii de apartamente și case

de: Madalina Moraru
04 12. 2019

În următoarea perioadă, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica mii de persoane, în acest fel fiind vizată și o categorie de români. Proprietarii de apartamente și case se pot aștepta la asemenea vizite din partea inspectorilor ANAF, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Tototă, cei care nu sunt în conformitate cu regulile riscă să primească amenzi foarte mari.

Mii de români sunt vizați de ANAF în perioada următoare. Ce riscă proprietarii de apartamente și case

Mii de români sunt vizați și ar putea primi o vizită din partea inspectorilor ANAF

ANAF a luat în calcul și varianta verificărilor pentru proprietari, și mii de români pot să primească o astfel de vizită. Este o măsură de combatere a evaziunii fiscale, dar și pentru a depista anumite venituri nedeclarate, din partea celor care dețin locuințe și le dau spre închiriere, însă fără a respecta un contract. Totodată, din punct de vedere procedural, verificările pot să fie demarate în urma discuțiilor cu administratorii de bloc, în cele mai mari, în special în unele zone, ce sunt considerate sensibile. Mai mult, proprietarii vor fi ulterior notificați în ceea ce privește controlul, dar și ce sancțiuni le pot fi aplicate, în cazul în care ar putea fi găsiți cu nereguli.

Proprietarii de apartamente sau case ce sunt supuse închirierii nu trebuiau să își declare veniturile Fiscului, această opțiune fiind anulată în anul 2018. Totuși, a fost reintrodusă în anul 2019, odată cu Declarația Unică.

Obligativitatea proprietarilor de apartamente sau case supuse închirierii de a declara Fiscului veniturile obţinute a fost anulată în 2018, dar a fost reintrodusă în 2019 în Declaraţia Unică.

„Cifra oficială pentru locuinţele închiriate este de 3% din fondul imobiliar total; totuşi, estimările neoficiale situează cifra la 7-15% la nivel naţional şi 15-20% în oraşele mai mari precum Bucureşti şi Cluj. Cele mai multe tranzacţii de închiriere au loc informal. Chiar dacă un contract este înregistrat, de multe ori chiria stipulată în contractul de închiriere este mult mai mică decât cea plătită efectiv de chiriaş proprietarului”, se arată în documentul oficial, făcut public de ANAF.