Mii de români sunt vizați de ANAF. Ce se întâmplă anul acesta cu declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale

Mii de români vizați de ANAF. Ce se întâmplă anul acesta cu declarația unică?

Mii de români sunt vizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală.  Ce se întâmplă anul acesta cu declarția unică ce are în vizor impozitul pe venit și contribuțiile sociale?

ANAF anunță schimbări. Ce se întâmplă cu declarația unică?

ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care modifică declarația unică ce are în vizor impozitul pe venit și contribuțiile sociale, în urma apariției unor schimbări în Codul Fiscal. Dispozițiile au vizat modificarea procentului din impozitul pe venit pentru care contribuabilii pot dispune pentru susținerea entităților nonprofit, precum și reglementarea regimului fiscal care este aplicabil veniturilor din transferul de monedă virtuală.

În acest context, conform Codului fiscal, contribuabilii vor putea avea la îndemână o sumă care poate reprezenta până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult. Opțiunea în cauză se exercită până la data de 15 martie inclusiv a anului care urmează. Noul formular al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate din anul 2019, dar și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate din anul 2020.

ANAF anunță noi schimbări în privința declarației unice
ANAF anunță noi schimbări în privința declarației unice

Care sunt noile schimbări din formular?

Modificările față de actualul formular sunt următoarele:

„Eliminarea secțiunii privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker, realizate în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv, întrucât începând cu data de 23 martie 2018 veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin reținere la sursă, fiind eliminată obligația declarării acestora în declarația unică; actualizarea secțiunii privind destinația unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult sau pentru acordarea de burse private; introducerea la subsecțiunea 1, secțiunea 1, Capitolul I a indicatorilor „Câștig” și „Venit impozabil” pentru a veni în sprijinul contribuabililor care au realizat câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă; comasarea rd.3 „Venit net anual” și rd.4 „Câștig net anual” de la subsecțiunea 1, secțiunea 1, Capitolul I, având ca efect eliminarea unor eventuale confuzii apărute în procesul de completare a declarației; introducerea unei rubrici la secțiunea 2 de la Capitolul I referitoare la veniturile realizate din străinătate și care sunt scutite de impozit în România”
Actualul formular  (Sursa: digi24.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI