Mii de pensii tăiate, în județul Dolj. Oamenii au făcut imediat reclamație. Ce s-a întâmplat

Mii de pensii tăiate, în județul Dolj. Oamenii au făcut imediat reclamație. Ce s-a întâmplat
Ce s-a întâmplat cu pensiile locuitorilor din Dolj. Foto: radioklass.eu

Situație fără precedent în județul Dolj. 15.000 de oameni s-au trezit ieri cu pensii mai mici decât de obicei. Speriați, oamenii au făcut reclamație la Casa Județeană de Pensii, care le-a transmis ulterior că s-a produs o eroare a sistemului bancar.

Locuitorii din mai multe comune din județul Dolj au sesizat că pensia virată zilele trecute este mai mică decât ar trebui. Vestea că pensiile au fost tăiate s-a răspândit rapid printre pensionarii din Dolj. Informația a venit de la cei care primesc banii pe card de la CEC, transmite Digi24.

„Cu un milion şi şapte sute patruzeci de lei mai puţin. Soţia trebuia să încaseze 890 şi a încasat 760. (…) Cum luna septembrie când am luat mărit, exact mărirea de-am avut-o, ni s-a luat (…) Nu ne-a explicat nimeni, nimic”, spune Aurică Păcilă, pensionar.

 

„Percepţia generală a fost că pensiile au scăzut instantaneu”

Neliniștiți de cele întâmplate, pensionarii l-au vizitat pe primar pentru a-l întreba ce se întâmplă cu banii lor.

„Percepţia generală a fost că pensiile au scăzut instantaneu. Deci nu le-au spus nimeni, nimic. Doar că pe carduri era mai puţin. Eu i-am găsit aici şi erau nemulţumiţi. (…) Eu am încercat să îi liniştesc să le spun că asta nu se poate, fiindcă nu e posibil ca să se taie peste noapte”, spune Titel Stoenescu, primarul comunei Afumați din județul Dolj.

Oamenii au făcut plângeri și la Casa de Pensii, unde li s-a spus că există o eroare de calcul și că își vor primii banii înapoi.

Pensionarii din Dolj au făcut plângeri după ce s-au trezit cu pensiile tăiate. Foto: Digi24
Pensionarii din Dolj au făcut plângeri după ce s-au trezit cu pensiile tăiate. Foto: Digi24

Eroarea s-a produs la CEC Bank, care a virat, în cursul zilei de miercuri pensii mai mici pentru aproximativ 15.000 de pensionari doljeni. Practic, persoanele care incasează pensia prin intermediul băncii respective, au primit mai puțini bani, echivalentul avut înainte de majorarea punctului de pensie, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie.

De aici, însă, scandalurile nu au încetat să apară.

Deputatul PNL de Dolj, Nicolae Giugea, a reacţionat pe Faceboook după ce un număr atît de mare de pensionari din judeţ s-au trezit miercuri cu pensiile diminuate, pe cardurile CEC Bank. Acesta pune în cârca fostulului guvern PSD întregul incident, potrivit gds.ro.

„La ordinul Olguței în Dolj s-au tăiat pensiile. PSD ul lasă în urmă mine îngropate. De la instalarea guvernului Orban, Olguța tot spune că liberalii vor să taie pensiile. Ieri CEC s-a conformat acestui ordin venit de la Olguța și aproape 17.000 de oameni din Dolj au primit pensiile diminuate cu 200 de lei. Când scandalul a devenit prea mare au invocat o eroare de calcul. În realitate pesediștii din structurile din teritoriu au ordin să boicoteze prin orice mijloace activitatea guvernului“, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

În cele din urmă, conducerea CEC Bank Dolj a recunoscut eroarea și a remediat-o în aceeași seară.

Vestea a ajuns și la urechile premeirului Orban, care spune că nu este un caz singular, cu atât mai mult cu cât președintele Casei de Pensii din Dolj și-a luat concediu medical.