Mihai Trăistariu, despre corectarea digitalizată la simularea Evaluării Naționale 2024: ”Inteligența artificială n-are suflet, poate judeca corect!”. Acuzațiile dure aduse profesorilor din România EXCLUSIV
Absolvent al Facultății de Matematică, Mihai Trăistariu a explicat, în exclusivitate pentru Playtech Știri, care sunt avantajele testelor de tip grilă și acordării punctajului de către calculator, cu ajutorul inteligenței artificiale, la examene: ”Un profesor este părtinitor, calculatorul acordă punctajul pe merit!”, susține solistul, familiarizat deja cu astfel de examene, încă din anii de liceu.
Atenți la testele de tip grilă: ”Variantele de răspuns sunt păcălitoare!”
Cu o zi înainte de examenul la matematică, din cadrul simulării Evaluării Naționale 2024, Mihai Trăistariu atrage atenția la testele de tip grilă. El consideră că sunt foarte bune și rapide pentru elevii care au aprofundat serios materia.
Dar, și în acest caz, se cere o concentrare sporită, la bifare, căci formularea variantelor de răspuns sunt înșelătoare. Solistul ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre experiența lui, din anii de liceu:
”Când eram în liceu, la Piatra-Neamț, la Liceul Petru Rareș, devenit colegiu, foarte bine cotat și atunci, dar și acum, profesorul nostru de fizică, care era și dirigintele meu, ne băga pe gât teste grilă. Trebuia să bifăm răspunsul corect.
Părea foarte ușor, la prima vedere, dar, dacă nu cunoșteai materia, variantele de răspuns fiind păcălitoare, luai nota 3. Eu învățam foarte mult, așa că sunt pentru testele grilă, nu m-au speriat”, susține Mihai Trăistariu, care este nu numai un solist de top, ci și cadru didactic, profesor de matematică.
”Decât un profesor părtinitor, că a primit o sacoșă, mai degrabă mergi pe inteligența artificială”
Mihai Trăistariu ne-a mai vorbit și despre avantajele acordării punctajului de inteligența artificială, la examene:
”Să lăsăm pe mâna inteligenței artificiale răspunsul și să facă el treaba, aici e cu dus-întors, nu știu ce să zic. Pe undeva, nu e chiar rău, chiar îmi place, trebuie să bifezi răspunsul corect.
Am intrat în era tehnologiei, o să fim invadați de roboți, eu sunt adeptul roboților, o să vedem, peste zece ani, și în Poliție, și pe stradă, deja am văzut în aeroport, unii, care fac curățenie, care strâng cutiile. Deocamdată, ei ne ajută, s-ar putea însă să se întoarcă totul împotriva noastră.
Roboțeala prinde teren, vom fi invadați de roboți, ca în filmele SF. Evaluările coordonate de inteligența artificială nu sunt ceva rău. Decât un profesor părtinitor, care ține cu elevul, că a primit o sacoșă sau pentru că i-a zâmbit studenta sau că poate s-a culcat cu ea, mai degrabă mergi pe inteligența artificială”, a mai precizat Mihai Trăistariu.
Citiți și: Subiecte limba română la Simularea de la Evaluarea Națională 2024. Ce au avut elevii de făcut
Artistul Mihai Trăistariu a mai menționat că recent și el a trecut, printr-o astfel de evaluare, de către calculator, la examenul pentru reînnoirea permisului auto:
”Am făcut totul pe computer, cu teste bifate, am luat 13 puncte dintr-un total de 15. Nu mi s-a părut deloc rău că m-a evaluat calculatorul. El nu are simțuri, sentimente, el îți acordă punctajul corect, meritat.
Un profesor cu suflet poate să țină cu cineva sau, dimpotrivă, să îți fie dușman, să îi dea unui elev notă mai mică, pe motiv că l-a înjurat la ore sau că l-a scuipat. Inteligența artificială poate judeca corect un test grilă!”, a mai menționat Mihai Trăistariu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024
Elevii claselor a Vlll-a au mari emoții în această perioadă, în care le sunt testate cunoștințele la Matematică, Limba și literatură română și la Limba și literatura maternă. Azi a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română, mâine, 6 februarie 2024, va avea loc proba scrisă la Matematică, iar pe 7 februarie 2024, proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Te-ar putea interesa și: Schimbări la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională 2024. Ministrul Educaţiei, anunţul momentului pentru elevi
Pe 23 februarie 2024 vor fi comunicate rezultatele. La aceste examene, lucrările elevilor sunt scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, a precizat ministrul educației, Ligia Deca, citată de Edupedu.