Ce facem atunci când tocmai am luat masa, dar apare foamea înainte de următoarea? De cele mai multe ori, apelăm la mici gustări, dar procedăm corect? Mihaele Bilic ne răspunde la întrebare.
Nutriționiștii sunt de părere că gustările dintre mese nu sunt neapărat rele sau nesănătoase, dar Mihaela Bilic spune că trebuie să facem diferența între ronțăială și o mică gustare.
În primul rând, apelăm la ronțăială atunci când suntem stresați, când ne plictisim sau când vrem să scăpăm de o activitate neplăcută. Prin urmare, în aceste cazuri, nu mâncăm neapărat pentru că ne este foame.
„Deci trebuie să înțelegem că aceste două entități care conviețuiesc în trupul nostru, creierul -care vrea tot timpul să mănânce – și ficatul și restul tubului digestiv – care nu prea știu să spună stop – au nevoi diferite.
Diferența dintre gustare și ronțăială este una majoră. Știm de la copii că avem două gustări – una la ora 10:00/11:00 dimineața și una la ora 17:00.
Sunt niște mese mici care sunt recomandate în alimentația copiilor tocmai pentru că ei nu au stomacul mare, sunt tot timpul distrași de alte activități și mai uită să mănânce, se satură mai repede.
Atunci, pentru un copil, ca să nu consume din rezervele de grăsime și de mușchi ale organismului, este bine să le dăm din exterior o mică gustare și în felul ăsta ei să crească și să consume energie din mâncarea venită din exterior.
Și la adulții care fac muncă fizică sau care sunt normoponderal sau mai degrabă slăbănogi și, din nou, trebuie să-și protejeze rezervele de grăsime”, a spus Mihaela Bilic.
Gustarea este o masă justificată de foame. Dacă au trecut mai bine de trei ore de la masa anterioară sau mai avem încă două ore până la masa următoarea, atunci o gustare este bine venită, ne mai spune specialista.
În același timp, trebuie să ne alegem cu grijă aceste gustări. Pentru o „masă mică”, nutriționiștii recomandă un aport caloric de circa 150 de calorii. De regulă, produsele de ronțăială sunt foarte bogate în calorii, așa că trebuie evitate.
„Pentru o masă mică nutriționiștii recomandă undeva un aport caloric cam de 150 de calorii. Adică masă mică înseamnă o felie de pâine, cu ceva. Un covrig mic, o banană, un aport caloric micuț, cât să ne mai țină un pic de foame.
Pentru o masă mică avem, de exemplu, un cottage cheese cu o felie de pâine prăjită. Ar fi cea mai bună ronțăială dacă am ronțăi legume – morcov, ardei gras, ridichi, castravete. Nu au niciun risc”, mai spune specialista în nutriție, Mihaela Bilic.