Mici cu pâine și muștar: câte chimicale conțin și ce efecte au pentru sănătate
Mici cu pâine și muștar…reprezintă „sfânta treime” pentru mulți români. Mititeii se află în topul preferințelor culinare ale românilor și au devenit aproape un simbol pentru noi. Chiar și străinii cedează tentației de a servi o porție de mici atunci când vizitează România.
În ceea ce ne privește pe noi, micii sunt nelipsiți de la orice grătar și de la aproape orice sărbătoare, mai ales cele petrecute în aer liber. De sărbătoare de 5 Mai, nici nu mai vorbesc. Nu e Ziua Muncii fără o porție de mici cu pâine, muștar și bere.
Totuși, aceste alimente, luate din comerț, nu sunt tocmai ceea ce par și nici măcar etichetele informative nu sunt suficient de clare.
Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut o analiză a acestor produse care se găsesc în supermarketurile din România. Astfel, au fost achiziționate 25 de tipuri diferite de mici, 34 de tipuri de muștar și 52 tipuri de pâine.
Scopul acestui proiect a fost de a atrage atenția consumatorilor asupra chimicalelor pe care le conține produsele alimentare preferate ale românilor. Rezultatele analizei n-au fost deloc optimiste, evident. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l știi este că micii, muștarul și pâinea sunt alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi, exact capitolul la care românii fac cel mai mare abuz.
Consumul lor în mod repetat duce la obezitate, probleme cardiace, probleme cu tensiunea, diabet zaharat, dar și boli psihice.
Atunci când cumperi mici și muștar, mai citește și etichetele de pe ele pentru a vedea ce conține. Nu de alta, dar atunci când consumi cu bună știință ceva nociv, tot sinucidere se numește, doar că e una lentă.
Carnea de mici
- la 3 din 10 tipuri de mici nu se specifică conţinutul de carne pe etichetă;
- 4 din 10 tipuri de mititei conţin arome;
- 3 din 10 conţin carmin;
- 2 din 10 conţin aromă de fum;
- 2 din 10 conţin monoglutamat de sodiu;
- unul din 10 tipuri mititei conţine acid citric.
Ingrendientele controversate din muștar
- La 9 din 10 tipuri de muştar apa este principalul ingredient;
- 4 din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu;
- 3 din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin amidon;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin zaharină;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin arome;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin acid citric.
În ceea ce privește pâinea din comerț, situația e și mai gravă
- 9 din 10 tipuri de pâine feliată nu respectă reţeta tradiţională a pâinii;
- 7 din 10 tipuri de pâine feliată conţine conservanţi;
- 2 din 10 tipuri de pâine feliată conţine câte doi conservanţi;
- 6 din 10 tipuri de pâine feliată conţine zahăr adăugat.