Metoda genială prin care au fost oprite furturile din supermarketurile din România

de: Iulian Pavel
25 07. 2021

Marile lanțuri de supermarketuri, în general, folosesc celebrele dispozitive antifurt la anumite produse. Majoritatea articolelor furate din magazine sunt mici și uneori scumpe. Aceasta înseamnă că orice pierdere este semnificativă. În România, din cauza sărăciei, mulți ajung să fure din magazine, dar de obicei fură mâncare. De cele mai multe ori sunt banale conserve sau produse preambalate. Din cauza numărului mare de astfel de furturi anumite supermarketuri au decis să își protejeze și genul ăsta de marfă.

Sărăcia și furtul din supermarketuri

Din păcate, în România sărăcia, pe alocuri, a ajuns la cote extreme. Din ce în ce mai mulți români, fie cu salarii de nimic, sau pensii de subzistență, ajung să nu își mai poată cumpăra nici mâncarea de zi cu zi.

Dezastrul produs anul trecut, odată cu declanșarea pandemiei, a accentuat această situație și mai mult. Asta nu înseamnă că furturile, fie din marile supermarketuri, fie din magazinele mai mici, au început în 2020, în niciun caz.

Dar parcă totul s-a accentuat și mai mult anul trecut. Din ce în ce mai multe supermarketuri au anunțat furturi de pe rafturi, mai ales la produsele mici și uneori scumpe. Majoritatea sunt conserve, produse preambalate sau ambalate în pungi.

Atunci când mergem la cumpărături ne-am obișnuit deja ca anumite produse scoase la vânzare să fie protejate de celebrele dispozitive antifurt. Până acum, produsele care erau protejate antifurt erau băuturile alcoolice, dar și anumite produse alimentare foarte scumpe.

Din cauza numărului mare de furturi din magazine, anumite lanțuri de supermarketuri au decis să schimbe lucrurile și în privința banalelor conserve sau chiar a pungilor cu semințe de exemplu.

Carrefour, Lidl și Mega își schimbă sistemele de securitate al alimentelor

Un astfel de lanț de magazine, Carrefour, a decis să-și protejeze inclusiv produsele din conserve cu dispozitive antifurt, tocmai datorită acestui flagel. Este vorba de unul din supermarketurile din cartierul Berceni, din Capitală. Aici, din ce în ce mai multe conserve au fost furate direct de pe rafturi. Justificarea managerului este cât se poate de simplă, și dacă ne gândim, bine întemeiată.

„Se fură foarte mult, mai ales conservele, sunt mulţi oameni săraci care nu au din ce să-şi mai ia mâncare, nu le ajung banii”, a explicat managerul magazinului Carrefour din Berceni.

Un alt mare lanț de supermarketuri, Lidl, a trecut la aceeași metodă, de data asta în Cluj. Aici au ajuns să pună dispozitive antifurt inclusiv pe salamul de Sibiu și la alte produse de mezelărie, din același reprobabil motiv, al furtului.

Nici la Mega Image lucrurile nu stau altfel. Aici managerii magazinelor au decis să folosească dispozitivele antifurt la pungile de fistic, spunând că s-au furat foarte multe, de aici și această decizie.

Sărăcia, lipsa banilor, dar și inconștiența, duce la astfel de gesturi reprobabile, neconștientizând că odată prinși pot plăti amendă, dar și că pot fi trimiși pentru o perioadă de timp în spatele gratiilor.