Meteorologii anunță când vine iarna în România. Vortexul polar vine cu nămeți de zăpadă

de: Sabina Anastasia
23 08. 2023

Deși vara nu a ajuns la final, iar temperaturile continuă să fie ridicate în multe țări din lume, meteorologii de la agenția guvernamentală National Weather Service din Statele Unite au anunțat când va veni iarna în anul curent. Află în rândurile de mai jos cu ce fenomene ne vom confrunta.

Ce anunță meteorologii despre iarna din acest an

Dacă vara anului curent a fost și continuă să fie foarte călduroasă, nici iarna nu va fi blândă, potrivit estimărilor făcute de meteorologi. El Nino, un model climatic ce poate să descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață, va marca sezonul rece diin anii 2023-2024.

El Nino are loc, de regulă, la un interval de doi până la șase ani. Meteorologii de la agenția guvernamentală National Weather Service din SUA sunt de părere că am putea să ne confruntăm cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă.

O masă de aer foarte rece care se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, sunt de părere specialiștii, cu toate că sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților.

El Nino, masele de aer rece și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă, în mai multe țări, până la începutul anului 2024. Fenomenele vor afecta prognozele meteo din toate statele, în mod special din SUA și din Europa.

Când va veni iarna în România și cât va ninge

Fenomenele meteorologice anunțate de specialiștii de la agenția guvernamentală National Weather Service din SUA vor avea impact diferit, în funcție de zonă. Iarna va fi mai umedă decât de obicei, în mod deosebit în treimea sudică a SUA, inclusiv în California.

Nord-vestul Pacificului și unele părți din Valea Ohio vor avea tendința să fie uscate și calde. În Hawaii se vor raporta precipitații sub medie la începutul sezonului rece, dar și pe parcursul întregii ierni. Centrul de Estimări Climatice a anunțat că intensitatea El Nino va fi moderată spre puternică, în procent de 81%.

Cu toate acestea, există o probabilitate de 1 la 5 să fim martori ai unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, în iarna curentă, au spus meteorologii. Vor fi ninsori abundente, mai ales în nordul și nord-estul continentului european.

Sfârșitul lunii noiembrie va aduce temperaturi foarte scăzute în estul Europei, implicit și în România. Dacă vom avea parte de un an în care fenomenul El Nino va evolua potrivit estimărilor specialiștilor, iarna va fi una aspră, cu multe ninsori și straturi de zăpadă consistente.