Meteo. Vremea se schimbă total în România. De când vin iar ninsorile
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada următoare. Vremea se schimbă radical în România! De ce temperaturi vom avea parte aproape de începutul primăverii?
Prognoză meteo ANM. Vremea se schimbă radical
Continuăm să ne confruntăm cu fenomene meteo și temperaturi deseori aparte de normalul perioadelor în cauză. Acestea sunt efectele încălzirii globale. Dacă iarna aceasta am făcut cunoștință cu numeroase valuri de ger, lucrurile s-au schimbat radical în luna februarie, dar doar preț de câteva zile.
Deși mulți credeau că urmează să dăm într-un final ochii cu căldura, se pare că frigul se mai ține scai de zonele României. Azi și mâine va fi mai cald, iar de sâmbătă vremea se va strica din nou, astfel temperaturile încep să scadă, conform specialiștilor.
La munte se anunță lapoviță și ninsoare, în timp ce în restul teritoriului se va semnala ceață și burniță. Gradele vor fi cu atât mai puține în Moldova și în estul Transilvaniei, unde maximele se încadrează doar între 7 și 17 grade Celsius.
Ușor mai ridicate sunt în Oltenia și muntenia, unde minimele indică între -4 și 4 grade Celsius. Ceața se formează în jurul dimineții în zonele joase de relief din sud. Specialiștii au avertizat deja de săptămâni bune schimbările pe care urmează să le simțim, mai cu seamă că tot ei au declarat că lucrurile sunt clar date peste cap în acest sector. Acestea vor afecta în cele din urmă poziția curentului jet, care redirecționează sistemele de vreme.
Specialiștii sunt îngrijorați de cele indicate
„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.
Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme”, arată specialistul meteo de serviciu.
- „Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor”
„Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale”
Bogdan Antonecu, expert în fenomene meteo extreme