Meteo luna august 2022. Surprize în termometre în ultima lună de vară

de: Ștefan R. Apostol
29 07. 2022

Meteo luna august 2022. În medie, luna iulie este cea mai fierbinte lună, iar prognoza pentru acest an se anunță una caniculară pentru mulți. Un dom de presiune ridicată a adus condiții de căldură în mare parte din centrul și sudul Europei. Încă de la la mijlocul lunii iunie, valul de caniculă a adus temperaturi record, peste tot în Europa. Conform prognozei meteo europene, dar și la nivel local, se pare că se va menține și în luna august.

Meteo luna august 2022. Canicula rămâne factorul principal în Europa

Biroul de Meteorologie din Marea Britanie a declarat prima avertizare roșie de căldură excepțională din istorie. Între timp, Agenția britanică de securitate sanitară a ridicat nivelul de alertă de căldură la 4, declanșând o urgență națională.

Pe 19 iulie a.c, Marea Britanie a doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 39,1 grade Celsius. Meteorologii avertizează că cifrele ar putea urca și mai mult în următoarea lună.

„În această țară, suntem obișnuiți să tratăm o perioadă de caniculă ca pe o șansă de a merge să ne jucăm la soare. Aceasta nu este genul acesta de vreme.”, a declarat Penny Endersby, director executiv al Met Office, într-un comunicat.

Căldura din Marea Britanie a perturbat trenurile și zborurile. Spitalele se pregătesc pentru un aflux de răniți din cauza căldurii, iar cazurile de Covid-19 sunt, de asemenea, în creștere.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Franța a doborât peste 100 de recorduri de căldură din toate timpurile în întreaga țară în ultima săptămână.

Dar, în timp ce cererea de energie crește vertiginos, oamenii fiind disperați să se răcorească, temperaturile ridicate au forțat Franța să își reducă producția de energie nucleară, deoarece râurile folosite pentru răcirea centralelor au devenit prea fierbinți.

O mare parte a Europei se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la energie după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat țările să reducă utilizarea petrolului și a gazelor rusești. Căldura severă din această lună din Europa este neobișnuită pentru continent, dar nu este surprinzătoare.

Oamenii de știință au avertizat de ani de zile că valurile de căldură mai frecvente și mai intense sunt una dintre cele mai directe consecințe ale schimbărilor climatice, chiar și în locurile obișnuite cu o vreme blândă.

ANM anunță surprize în termometre în ultima lună de vară

Astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Dacă vă așteptați la modificări ale valorilor termice, sau că vom scăpa de caniculă, vă anunțăm că veți avea surprize în termometre în ultima lună de vară.

Conform datelor prognozate, de exemplu în prima săptămână a lunii august, 01-08 august, ANM spune că temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru luna august. Preponderent valorile ridicate vor fi în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Meteo luna august 2022. Trecem la a doua săptămână a lunii următoare, 08-15 august. Conform ANM, este singurul moment din lună când valorile termice se vor încadra în valorile apropiate de cele normale. Scăderea temperaturilor va fi în cea mai mare parte a țării.

Pentru săptămâna 15-22 august, ANM spune că din nou, valorile termice vor fi peste media anuală a acestei luni, existând posibilitatea unui nou val de caniculă. Cât despre ultima săptămână a lunii august, 22-29 august, vom avea, din nou, o creștere a temperaturilor, peste media anuală a acestei luni. Cu alte cuvinte, inclusiv luna care vine vom avea temperaturi ridicate. Pe alocuri va apare instabilitatea și disconfortul termic ridicat și chiar caniculă.

Vezi aici: Prognoza meteo ANM pentru perioada 01.08.2022 – 29.08.2022

ANM a emis două Coduri Galbene

La ora la care redactăm acest material, pe siteul ANM există deja două avertizări de Cod Galben, pentru intervalul 29-30 iulie. Primul cod anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. Cel de-al doilea cod anunță val de căldură și disconfort termic ridicat:

Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ

„29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00:  În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Notă: Din după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie), instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a țării.”

Cod Galben de val de căldură, disconfort termic ridicat

„29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00:  În vestul și în sudul țării valul de căldură se va intensifica și îndeosebi în după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Notă: Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, pe alocuri, și în restul teritoriului. Duminică (31 iulie) valul de căldură va persista local în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.”