Meteo ANM. Surpriză majoră pentru iubitorii de vară. Ce fenomen va avea loc la început de toamnă
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză. Aceștia au indicat un fenomen spectaculos chiar la începutul sezonului de toamnă. Ce se va întâmpla?
Meteo ANM: fenomen aparte la început de toamna
Surpriză uriașă pentru români! Vremea bună revine pentru câteva săptămâni. Deși a fost indicată o răcire chiar din prima 1 a lunii septembrie, lucrurile se schimbă. Cei care duceau deja dorul verii se vor mai bucura încă puțin de căldură.
Meteorologii au indicat faptul că o să ne mai bucurăm de temperaturi bune chiar și la începutul sezonului de toamna. Concret, se pare că vara nu s-a despărțit total de noi pentru că specialiștii au semnalat o creștere a acestora până pe data de 20 septembrie. După data de 27 septembrie vine o nouă răcire, arată prognoza meteo.
- Părerea specialiștilor
„În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european”, spun meteorologii.
Prognoza pentru două săptămâni
- Săptămâna 13 – 20 septembrie
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei în care ne aflăm în cea mai mare parte a țării. O abatere termică va fi accentuată doar în regiunile de sud-vest. Regiul pluviometric va fi local excedentar în regiunile de nord, ușor deficitar în cele de sud-vest și sud-est.
- Săptămâna 20 – 27 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale perioadei în toate regiunile. O abatere termică negativă mai pronunțată va fi în nord-est. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru săptămâna menționată la nivelul întregii țării.
Cea mai ridicată temperatură a lunii septembrie
Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută lunară a lunii septembrie în România este de 43.5 grade Celsius. Aceasta a fost înregistrată în Strehaia, în data de 8 septembrie 1946.
„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperatura maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteorologice, în zilele de 7, 8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de garde Celsius.
Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice. În topul anilor cu cele mai calde luni septembrie la nivelul României se regăsesc 1994, 2011, 2012, 2015, 2020 etc”, se arată în caracterizarea meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.