Meseriile alese de refugiații ucraineni care au rămas în România. Pe ce post lucrează 40% dintre ei

de: Ionuț Vieru
18 04. 2022

Ucrainenii au fugit din calea războiului și mulți dintre ei au început o nouă viață. Cel mai probabil, din păcate, pentru mulți nu mai există „acasă”, așa ca s-au resemnat cu ideea și o parte din ei au decis să rămână în România.

Ce meserii au ales refugiații ucraineni

Aproape 40% dintre refugiați au preferat să lucreze în industria prelucrătoare, potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii. Statisticile oficiale spun că 1.891 de ucraineni s-au angajat în România, începând cu data de 24 februarie și până în prezent.

Dintre aceștia, 39,4%, adică 754, se ocupă cu activități ce fac parte din industria prelucrătoare. După domeniul prelucrărilor, al doilea cel mai căutat domeniu este cel al construcțiilor. Aici s-au angajat 311 de refugiați, iar pe locul trei se află sectorul HoReCa, unde statisticile spun că există un număr de 177 de cetățeni angajați.

De asemenea, 135 de refugiați desfășoară activități de comerț cu ridicata, iar 177 dintre aceștia se ocupă cu activități de servicii administrative și activități de servicii suport. Potrivit datelor, aproape un sfert dintre cetățenii ucraineni rămași în România și-au găsit un loc de muncă.

Totodată, 452 de persoane sunt angajate ale unor companii care activează în Capitală. Cu toate acestea, cei mai mulți ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Bistrița-Năsăud, acolo unde au fost înregistrate 270 de contracte individuale de muncă.

Carrefour angajează cetățeni ucraineni

Carrefour România a oferit 200 de posturi de lucrător comercial universal pentru refugiații ucraineni, în rețeaua națională de magazine hypermarket, supermarket și Supeco. Mai mult de atât, compania distribuie în continuare alimente pentru cei care au rămas încă în zona de război.

”Carrefour România anunţă demersuri pentru integrarea persoanelor ucrainene pe piaţa muncii, prin crearea unui număr de 200 de posturi de lucrător comercial universal în reţeaua sa naţională de magazine în format hypermarket, supermarket şi Supeco, însemnând aproximativ 260 de unităţi.

Posturile şi responsabilităţile aferente sunt detaliate pe site-ul Carrefour, la secţiunea Cariere, cât şi pe site-ul OLX şi nu presupun cunoaşterea limbii române sau a limbii engleze”, anunţă compania.

De asemenea, Carrefour România a donat pentru Crucea Roșie Română și Fundația FARA circa 270 de tone de alimente, alimente de care ucrainenii au nevoie disperată. Cu ajutorul programului Banca de Alimente, alături de Crucea Roșie România, Carrefour România continuă eforturile de asistență umanitară.