Meseria din România pe care nimeni nu o mai vrea. Salariul e de peste 10.000 de lei net pe lună

de: Stan Nicu
09 08. 2023

Toți românii visează la salarii mari, însă când sunt puși în fața faptului împlinit se codesc să muncească. Am aflat care este meseria din România pe care nimeni nu o mai vrea. De ce nu o vrea nimeni, în contextul în care salariul e de peste 10.000 de lei net pe lună.

Salarii de mii de euro în România și nu se găsește mână de lucru. Ce meserie trebuie să ai

Fermierii din România nu mai au cu cine să își facă treaba, chiar dacă se oferă salarii mai mult decât atractive.

Astfel, meseria de tractorist este pe cale de dispariţie la noi în țară, în contextul în care salariile ajung la 2.000 de euro pe lună. Tinerii preferă să muncească în străinătate, însă fac școala de profil în România.

Meseria de tractorist este ușoară în prezent

Tineretul nu mai vrea să practice această meserie în țară, chiar dacă meseria de tractorist nu mai poate fi comparată cu cea de pe timulcomunismului, când a practica această meserie era ceva foarte greu.

”Sunt vreo 30 de ani, cred că mai mult, de când muncesc ca tractorist. Nu era rău, dar nu erau condiţiile care sunt acum. Da, da, era cald. Trebuia să mergem cu geamurile deschise”, spune Ioan Glăvan, care a pornit în agricultură ca și tractorist, acum fiind fermier.

Omul are 59 de ani şi de câţiva ani şi-a înfiinţat o fermă cu peste 1.000 de hectare în judeţul Iaşi. Pe câmp, nu are cine să lucreze, iar utilajele sunt abandonate în garaj, din cauza lipsei angajaților.

Tractoarele stau în garaje

Utilajele existente acum ușurează mult de tot munca tractoriștilor, după cum explică fermierul.

”E comod, confortabil, aer condiţionat, avem şi radio. Din păcate nu găsim oameni pentru meseria asta. E o problemă cu forţa de muncă, nu găsim. Eu am căutat şi i-am specializat eu să zicem”, se plânge fermierul, potrivit observatorulnews.ro.

Cei care apucă să muncească în domeniu o fac cu plăcere. Este și exemplul unui tânăr care a devenit tractorist în ferma din Iași.

”Am avut tractor de când eram mititel, dar după l-au vândut am ales să vin la domnul Ion. Rămân aici, am familia aici. Totuşi, cei mai mulţi aleg să plece. Nici măcar salariile mari nu reușesc să îi convingă să aleagă meseria de tractorist şi să rămână în ţară”, spune Sergiu Iuriciuc, tânăr tractorist.

Care sunt salariile de tractorist în România. Cât se câștigă în străinătate

Nu în ultimul rând, salariile în domeniul agricol ca tractorist variază între 3000 de lei și 10000 de lei. Cele mai mici astfel de salarii se oferă în sudul ţării, în jur de 3.000 – 4.000 de lei pe lună.

În timp ce în nordul si nord-estul ţării se dau între 7.000 şi 8.000 de lei. Cele mai mari salarii sunt oferite pentru tractorişti care muncesc în Ardeal, remunerațiile sărind de 10.000 de lei pe lună. În străinătate, un tracyorist poate câștiga și 5000 de euro pe lună.