Meseria din România care e pe cale de dispariţie. Doar 2.000 de oameni mai fac asta la noi în ţară

de: Ștefan R. Apostol
26 10. 2022

Timp de câteva sute de ani, mineritul, meseria din România care e pe cale de dispariţie, a fost principala ocupație. În anii comunismului numărul celor care practicau mineritul se ridica la câteva sute de mii. Astăzi, dacă mai sunt activi aproximativ 2000 de oameni. Noile politici impuse de forurile europene, precum și restructurările economice din ultimii ani, au dus la dispariția acestei meserii.

Mineritul, meseria din România care e pe cale de dispariţie

Pe actualul teritoriu al României, mineritul a fost principala ocupație a locuitorilor de aici, începând cu Epoca Paleolitică și continuând în celelalte Epoci, Mezozoică, Neolitică, a Bronzului și a Fierului, conform cercetărilor. Inclusiv în vremea vechilor daci, mineritul ocupa un loc important în triburile dacice.

Ulterior, după marea revoluție industrială, de la începutul secolului al XIX-lea, mineritul românesc a cunoscut o adevărată explozie. Un număr din ce în ce mai mare de români aveau să îmbvrățișeze meseria din România care e pe cale de dispariţie astăzi, în 2022. De exemplu, în vremea comuniștilor, aproximativ un milion de români aveau această meserie, direct și indirect.

După evenimentele din 1990 și așa-zisa privatizare a economiei și industriei românești, mineritul a fost primul care a avut de suferit. Ba mai mult, după intrarea României în UE, politicile ecologice impuse au determinat închiderea majorității exploatărilor miniere românești. Efectul imediat a fost numărul mare de șomeri din rândul minerilor. Un alt efect a fost falimentul unor companii de stat, și exodul locuitorilor din orașele miniere către alte orașe, sau în afara granițelor.

În Valea Jiului mai sunt 2.500 de mineri

Cea mai concentrată zonă de exploatări miniere și unde mineritul era la putere se află în Valea Jiului. Aici, în trecut, orașele miniere din Lupeni, Aninoasa, Petrila, Petroșani, Uricani sau Vulcan, erau pline de mineri.

De exemplu, dacă în 1930 în Petroșani erau peste 15 mii de locuitpri, conform datelor, în 2011 populația de aici ajunsese la 37.160. Din acești peste 37 de mii, majoritatea se ocupau cu mineritul. Ca o comparație, în Aninoasa în 1992 trăiau 5.552, iar în 2011 populația orașului ajunsese la 3.299 de suflete.

Astăzi numărul celor care locuiau și se ocupau cu mineritul a scăzut dramatic. În cel puțin două din zonele de exploatare minieră, Lupeni și Lonea, mai sunt active în 2022 patru mine de cărbune. Din aceste patru, două sunt programate de a fi închise în următorii doi ani.

Alte două mine de huilă, situate în Livezeni și Vulcan, vor fi închise până în 2030. Aici mai lcurează astăzi, așa cum spuneam, aproximativ 2.500 de mineri, care vor rămâne și ei șomeri, odată cu închiderea exploatărilor încă active.