Mesajul trupei Phoenix după ce s-a zvonit că Nicu Covaci a murit: „Este într-o stare stabilă, așa cum o știm de o vreme încoace”
Unul din cei mai importanți muziceni ai generației sale, și cel care avea să inițieze fenomenlul Phoenix, s-ar fi stins din viață în această noapte. Dar, conform colegilor de trupă, Nicu Covaci „Este intr-o stare stabilă, așa cum o știm de o vreme încoace”, cu toate că se află internat la ATI.
Update: Zoltan Butuc, un apropiat al artistului, inițial preluase știrea decesului liderului Phoenix. În schimb, la această oră, actorul a explicat ce s-a întâmplat, și de ce scria acel text la primele ore ale dimineții.
„Cineva a știut de internarea la ATI. Că s-a petrecut aseară. Și acel cineva sau altul a rostogolit-o în stirea asta grea, c-ar fi murit. Pentru că tot aseară a apărut. Noaptea, la 2 era deja.
De ce naiba!? (o parte din răspuns îl știu/presupun – dar nu mă mulțumește). Că eu am furat-o știu de ce. Și sunt speriat. Nu sunt vreun cioclu exuberant / n-am fost niciodată. Am furat-o ca și-atunci când crezînd c-ajut pe careva m-am trezit blocat pentru o vreme. Am început s-adulmec pe social-media momeli ieftine sau mai bine ticluite. (s-adulmec, am zis). Dar cu vestea morții cuiva nu trebuie să te joci. Nu ar trebui.
Deși știu c-am furat-o, pt că nu mă știu ticălos, deși-am vorbit de neputința de-a onora cu doliu național plecarea unor valori, las aici regretul de-a fi fost cumva aidoma aceluia care știa de internare și i-a spus altfel. Din greșeală _ eu. Din D-zeu-știe-ce _ el.”, scrie Zoltan Butuc pe pagina sa de Facebook.
Nicu Covaci este internat din nou, la secția ATI
În cursul acestei nopți, după o perioadă în care s-a luptat cu mai multe probleme de sănătate, și o intervenție chirurgicală la nivelul creierului, „Nicu Covaci a plecat să caute un nou drum al renașterii păsării Phoenix.”, scriau Viorel Ploeșteanu și Zoltan Butuc pe Facebook. Marele Nicu Covaci s-ar fi stins din viață la vârsta de 77 de ani.
Dar, conform colegilor de trupă, se pare că în realitate, artistul s-ar afla internat pe secția ATI de la Spitalul Județean Timișoara, dar „Este într-o stare stabilă, așa cum o știm de o vreme încoace”.
„Buna dimineata! Va rugam, acum o vreme, sa considerati informatiile oficiale, postate cu mare grija pe aceasta pagina! Adresam si acum aceeasi rugaminte!Nicu Covaci este intr-o stare stabila, asa cum o stim de o vreme incoace. Sunt oameni care il iubesc si respecta si nu merita sa traverseze stari si emotii generate de cativa in nevoie de atentie.
Asadar, readresam invitatia de a lua informatiile corecte de pe aceasta pagina! Multumim! Phoenix”, scriu cei de la Phoenix Tanssylvania.
Fenomenul Phoenix și idolul unei generații
Născut la Timișoara, în 1947, Nicu Covaci venea dintr-o familie de oameni simpli, cu o mamă croitorească din Basarabia și tată bănățean, devenit deținut politic și dus la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a stat până când Nicu Covaci împlinea 11 ani.
Având atracție către muzică, avea să fie dus la cursurile de pian și acordeon în orașul natal, unde avea să-și termine și studiile primare și liceale de arte plastice. Ca student avea să termine Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
Este momentul în care încep primele încercări muzicale mai serioase, și astfel va lua naștere ceea ce azi știm ca fiind trupa Phoenix, în 1962, sub numele de „Sfinții”. Devenită rapid una din cele mai importante trupe rock a acelor ani, din 1962 și până ăn 1970, Trupa „Sfinții”, inițial, redenumită „Phonexi” ulterior, va face istorie.
În toți anii de activitate ai trupei au trecut un număr impresionant de muzicieni valoroși prin trupă. Cu toate astea, membrii fondatori au fost, alături de Nicu Covaci, următorii:
- Béla Kamocsa – chitară bas, voce, baterie (1962–1970)
- Adi Pavlovici – chitară, voce (1962–1963)
- Doru Creșneac – chitară (1962–1963)
- Miti Cîmpan – pian (1962–1964)
- Florin (Moni) Bordeianu – solist vocal, voce, baterie (1962–1970, 1977–1978, 2007–2009)
- Claudiu Rotaru – chitară, voce (1963–1969)
- Ioan (Pilu) Ștefanovici – baterie (1963–1967, 1968–1969)
Dar, cea mai importantă și prolifică perioadă avea să vină odată cu cooptarea lui Mircea Baniciu, în 1970, an în care Phoenix avea să-și schimbe stilul, și să producă albume precum „Cei ce ne-au dat nume”, „Meșterul Manole”, „Mugur de fluier” sau „Cantofabule”.
În plină glorie și cu un succes formidabil, Nicu Covaci, alături de o parte dintre membrii trupei din anul 1976, printre care și Ovidiu Ioan Țăndărică, ia decizia de a fugii din țară pe 26 octombrie 1976.
Până la momentul Decembrie 1989, Phoenix va mai scoate doar trei albume, Ballade for You/The Lark (single, vinil 7″, 1987), Tuareg/Mr. G’s Promises (single, vinil 7″, 1988) și Tuareg (maxi-single, vinil 12″, 1988).
Nicu Covaci, operat pe creier
În luna martie a acestui an, ca urmare a unor probleme grave de sănătate, Nicu Covaci a ajuns pe masa de operație, fiind diagnosticat în 2023 de medici cu „proces expansiv intracranian”. După intervenția la nivelul creierului, conform apropiaților, artistul se recuperase bine, de altfel era confirmat și de medicii din Timișoara:
„Operația a decurs bine, și-a revenit foarte bine, iar în acest moment este conștient, comunică cu noi, mănâncă și în curând va fi externat din spital.
Ne bucurăm că a trecut cu bine, a fost o mobilizare a unei echipe complexe, de la echipa de imagistică, echipa de medicină internă, echipa operatorie coordonată de profesorul doctor Pleș.
Sperăm ca în continuare evoluția să fie una bună, pentru că a fost o operație deloc simplă”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timiș.
Dar, se pare că stare de sănătate i s-ar fi înrăutățit, iar în cursul acestei nopți marele artist și inițiator al fenomenului Phoenix, a fost dus de urgență la spital.