Mesajul primit pe WhatsApp pe care nu e bine să-l deschizi. Riști să rămâi fără bani în cont
Noi mesaje înşelătoare care urmăresc golirea conturilor bancare amenință utilizatorii aplicației Whatsapp. Folosește aceste sfaturi pentru a evita înșelătoriile și află cum trebuie să procedezi dacă primești e-mailuri, apeluri telefonice sau alte mesaje suspecte.
”Mesajul bombă” care îți va goli conturile
Dacă suspectezi un mesaj, un apel sau o cerere de informații personale sau bani neașteptată, este mai sigur să consideri că este o înșelătorie și să contactezi direct acea companie, dacă este necesar. Ei bine, cea ami frecventă metoda de a te păcăli este ”mesajul cu bombă” de pe WhatsApp.
Un ”mesaj bombă” conține un cod rău intenționat (virus), iar atunci când utilizatorul apasă pe link-ul primit, accesul la aplicația respectivă îi este blocat instantaneu. Mesajul bombă” blochează platforma de mesagerie WhatsApp, care nu este pregătită să proceseze fișierul primit, așa că aplicația va intra într-o buclă de eroare pe termen nelimitat. De fapt, doar până când aparatul în sine va reuși să închidă procesul.
Ce să faci ca să eviți acest coșmar?
Dacă, din greșeală deschizi mesajul și îl citești, WhatsApp-ul nu va mai funcționa, aplicația supraîncălzindu-se. În final, se ajunge la pierderea accesului la contul de WhatsApp. Astfel, specialiștii IT recomandă să nu deschideți niciodată aceste mesaje primite pe telefonul mobil. Un astfel de text, care la prima vedere poate părea banal, ascunde un virus puternic.
Vestea bună este că nu vorbim despre un atac cibernetic de amploare, ci mai degrabă de o „belea” de care poți scăpa cu ușurință dacă ești atent. Dacă deschideți acest mesaj, dar nu apăsați pe link-ul respectiv, în principiu, nu ar trebui să se întâmple nimic. În acest punct, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ștergem mesajul din telefon.
De asemenea, este recomandat să activați opțiuni de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și opțiuni de blocare a celor din surse necunoscute și evident, este recomandată și actualizarea sistemului de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.
Citește și: Avertismentul ING: „Atenție la mesaje înșelătoare”. Cum te protejezi ca să nu rămâi fără bani